Η μεγάλη επιστροφή που απογοήτευσε: Καθόλου καλές κριτικές για την «Εμμανουέλα»

Η μεγάλη επιστροφή που απογοήτευσε: Καθόλου καλές κριτικές για την «Εμμανουέλα»
Εξήντα πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ερωτικού μυθιστορήματος Emmanuelle και πενήντα μετά την κυκλοφορία της ομώνυμης καλτ ταινίας, μια εντελώς νέα εκδοχή θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη.

65 ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοση του ερωτικού μυθιστορήματος «Emanuela» και 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία της κινηματογραφικής του εκδοχής, έρχεται στους κινηματογράφους μια νέα ταινία, η οποία είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, ανέφερε το AFP.

emanuella

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εμμανουέλας υποδύεται η Γαλλίδα ηθοποιός Noémie Merlan. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Audrey Diwan έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία και αυτή την εβδομάδα θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας. Πρόκειται για την τρίτη ταινία της Audrey Diwan, η οποία κέρδισε τον «Χρυσό Λέοντα» στη Βενετία το 2021 για το «The Event».

2

Η cult «soft porn» επιτυχία του 1974 με πρωταγωνίστρια τη Σύλβια Κριστέλ παρουσίαζε τις ερωτικές περιπέτειες μιας νεαρής Γαλλίδας που ταξιδεύει στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης για να βελτιώσει τις σεξουαλικές της εμπειρίες. Ωστόσο, η νέα εκδοχή είναι τελείως διαφορετική, καθώς προσεγγίζει το θέμα πιο... φεμινιστικά.

Μιλώντας στους Times, ο Diwan δήλωσε ότι η ταινία «αφορά το πώς αντιμετωπίζουμε την ευχαρίστηση γενικότερα σαν κοινωνία, όχι μόνο τη σεξουαλική ευχαρίστηση». Μάλιστα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έλλειψη ερωτικών σκηνών σεξ στην ταινία, είπε: «'Αν οι άνθρωποι θέλουν να δουν σκηνές σεξ έχουν το διαδίκτυο».

Η έλλειψη ερωτικών σκηνών ήταν κάτι που προβλημάτισε τους κριτικούς, οι οποίοι χαρακτήρισαν την «απογοητευτική». Από την άλλη, ορισμένοι κριτικοί απόλαυσαν τη φεμινιστική προσέγγιση της νέας ταινίας, με το Cine Europa να την επαινεί επειδή «τοποθετεί τη γυναίκα στο προσκήνιο ως ένα επιθυμητό υποκείμενο, γεμάτο ομορφιά, κινηματογραφική δύναμη και αισθησιασμό».