Ο Zuckerberg «ντύθηκε» Tony Stark και παρουσίασε τα πιο προηγμένα γυαλιά στον κόσμο (vid)

Ο Zuckerberg «ντύθηκε» Tony Stark και παρουσίασε τα πιο προηγμένα γυαλιά στον κόσμο (vid)
Τα γυαλιά Orion ξεχωρίζουν για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και τη λειτουργικότητά τους. Αρκετοί χρήστες του διαδικτύου θυμήθηκαν τη σκηνή από τη ταινία της Marvel «Captain America: Civil War» και παρομοίασαν τον Zuckerberg με τον Tony Stark.

Στην εκδήλωση Meta Connect της Τετάρτης (25/9), ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg παρουσίασε τα Orion, τα οποία περιέγραψε ως «τα πιο προηγμένα γυαλιά που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Αυτά τα γυαλιά σηματοδοτούν ένα σημαντικό άλμα στο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), παρέχοντας ένα σημαντικό βήμα στη συνεχή αποστολή της Meta να διαμορφώσει το μέλλον της ψηφιακής αλληλεπίδρασης.

Τα γυαλιά Orion ξεχωρίζουν για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και τη λειτουργικότητά τους. Σε αντίθεση με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα Spectacles 5 της Snap, τα οποία είναι αξιοσημείωτα ογκώδη, τα Orion προσφέρουν μια πιο κομψή και συμπαγή λύση. Τα γυαλιά χρησιμοποιούν προηγμένους μικροπροβολείς ενσωματωμένους στους κροτάφους, δημιουργώντας μια οθόνη head-up που θυμίζει το ξεχασμένο από καιρό Google Glass.

Σύμφωνα με τον Zuckerberg, το συγκεκριμένο project αναπτύσσεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας χρόνια καινοτομίας και τελειοποίησης. Παρόλο που βρίσκεται ακόμη σε φάση σύλληψης, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις δυνατότητες αυτών των συσκευών. «Αυτά τα γυαλιά είναι μια ματιά σε ένα μέλλον που νομίζω ότι θα είναι συναρπαστικό», δήλωσε, αν και αναγνώρισε ότι η ομάδα πρέπει ακόμη να «τελειοποιήσει» το προϊόν πριν γίνει έτοιμο για μαζική παραγωγή.

Ένα από τα πιο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά είναι ο έλεγχος του «νευρικού περιβάλλοντος». Πέρα από τις παραδοσιακές φωνητικές εντολές, οι χρήστες θα μπορούν να χειρίζονται τα γυαλιά μέσω ενός βραχιολιού που αλληλεπιδρά απευθείας με τα νευρικά τους σήματα. Η τεχνολογία αυτή προέρχεται από την εξαγορά της CTRL-Labs, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις νευρικές διεπαφές, από την Meta το 2019. Το βραχιόλι, το οποίο θα είναι συμβατό με τα Orion, υπόσχεται να προσφέρει μια πιο απρόσκοπτη και διαισθητική εμπειρία AR, θολώνοντας περαιτέρω τα όρια μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου.

Παρόλο που οι λεπτομέρειες σχετικά με τα γυαλιά είναι ακόμη ελάχιστες, η Meta έχει προβεί σε τολμηρούς ισχυρισμούς σχετικά με τις δυνατότητες των γυαλιών. Ο πιο αξιοσημείωτος ισχυρισμός είναι ότι τα Orion θα προσφέρουν «το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο στη μικρότερη μορφή γυαλιών AR μέχρι σήμερα». Ο στόχος της Meta με τα Orion είναι να προσφέρει μια πραγματικά καθηλωτική εμπειρία, με ένα ευρύ οπτικό πεδίο που ανοίγει πολλές δυνατότητες για τους χρήστες.

Μέχρι στιγμής, τα Orion παραμένουν στο στάδιο της ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας στον ορίζοντα. Αν όμως το όραμα της Meta πραγματοποιηθεί, τα γυαλιά αυτά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής για την επαυξημένη πραγματικότητα, με πρακτικές και ευρείες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.