Το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας κέρδισε τις εκλογές, αφού υποσχέθηκε να κλείσει τα σύνορα και να τερματίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Επιμέλεια: Newsroom
Το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας κέρδισε τις εκλογές, αφού υποσχέθηκε να κλείσει τα σύνορα και να τερματίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία
Η Ακροδεξιά είναι πρώτη στην Αυστρία, καθώς τα exit polls δείχνουν «νίκη» στο κόμμα FPÖ που ιδρύθηκε από πρώην ναζί και αξιωματούχους των SS.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας, με ηγέτη τον Χέρμπερτ Κίκλ επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και εξασφαλίζει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή το προβάδισμα στις σημερινές εκλογές, με ποσοστό 29% (+12,9).

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ μένει μακριά από το 37,5% του 2019 και περιορίζεται στην δεύτερη θέση με 26,2% (-11,3), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,7% (-0,5).

1

Ο ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων, Herbert Kickl, έχει υποσχεθεί στους Αυστριακούς να οικοδομήσουν το «Φρούριο Αυστρία», για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη τους.

Οι επικριτές του θεωρούν επίσης ότι είναι μαλακός απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσει η αυστριακή υποστήριξη προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.

Ως οπαδός του Βίκτορ Όρμπαν, του φιλο-Πούτιν προέδρου της Ουγγαρίας, έχει κατηγορήσει την ΕΕ για «πολεμοκάπηλο» και δήλωσε ότι αν γίνει καγκελάριος θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.