Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θησαυρό των Βίκινγκ 1.000 ετών στη Νορβηγία

Newsroom
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θησαυρό των Βίκινγκ 1.000 ετών στη Νορβηγία
Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία βρήκαν έναν συναρπαστικό θησαυρό που θάφτηκε από Βίκινγκς πριν από 1.000 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν ανεκτίμητο θησαυρό που θάφτηκε από Βίκινγκς πριν από 1.000 χρόνια.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σταβάνγκερ ανακοίνωσε την ανακάλυψη σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Τα ιστορικά αντικείμενα βρέθηκαν στο Årdal, Hjelmeland, το οποίο βρίσκεται στη δυτική Νορβηγία.

Η ανασκαφή ξεκίνησε όταν ένας αγρότης αποφάσισε να κατασκευάσει έναν δρόμο έξω από το σπίτι του.

Η ανακάλυψη αφορούσε τέσσερα μεγάλα δαχτυλίδια από ασήμι, το καθένα με μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία απάνω του. Ο θησαυρός βρέθηκε κάτω από αυτό ένα μικρό σπίτι και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θάφτηκε σκόπιμα.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποια στριμμένα χάλκινα καλώδια που μπορεί κανείς να βρει συχνά σε τέτοια επαρχιακά εδάφη», δήλωσε στο δελτίο Τύπου η αρχαιολόγος πεδίου Ola Tengesdal Lygre.

«Αλλά όταν είδα ότι υπήρχαν αρκετά και μάλιστα το ένα δίπλα στο άλλο και όταν παρατήρησα ότι δεν ήταν από χαλκό, αλλά από ασήμι, συνειδητοποίησα ότι είχαμε βρει κάτι συναρπαστικό».

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης δοχεία, λεπίδες μαχαιριών και άλλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αποτελούν απόδειξη μιας «μεγάλης και ισχυρής» φάρμας των Βίκινγκς στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα.Πολύ σπάνια βρίσκουμε τέτοια αντικείμενα εκεί», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Volker Demuth στο δελτίο Τύπου. «Δεδομένου ότι το ασήμι παραμένει αναλλοίωτο, μπορεί να μας δώσει νέες πληροφορίες για τη ζωή και την κοινωνία κατά την εποχή των Βίκινγκς».