Χτίσε το πιο δυνατό desktop για gaming: Συμβουλές & hacks

Branded Content Team
Χτίσε το πιο δυνατό desktop για gaming: Συμβουλές & hacks
Από τον σχεδιασμό του συστήματος και την επιλογή των εξαρτημάτων, μέχρι τη συναρμολόγηση και το setup, κάθε βήμα θα σε φέρει ολοένα και πιο κοντά σε εμπειρίες gameplay που θα θυμάσαι για πάντα.

Το χτίσιμο ενός gaming desktop είναι μία διαδικασία που κάθε gamer οφείλει να ζήσει έστω και μία φορά στη ζωή του. Ωστόσο δεν είναι παίξε-γέλασε. Μιλάμε άλλωστε για κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό που απαιτεί τεράστια προσοχή, αφού τα λάθη κοστίζουν – στην κυριολεξία! Εμείς όμως είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή σου ευκολότερη, εξηγώντας σου πού πρέπει να δώσεις βάση και πώς θα χτίσεις το gaming desktop των ονείρων σου. Έλα να δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.

Αν δεν είσαι σίγουρος, ζήτα βοήθεια

...

Ξεκινάμε με κάτι πολύ βασικό. Αν σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης διαδικασίας (επιλογή και αγορά εξαρτημάτων, συναρμολόγηση, τελικό setup) δεν είσαι σίγουρος, ζήτα τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου επαγγελματία ή έστω κάποιου που το έχει ξανακάνει. Βεβαιώσου για παράδειγμα ότι τα διάφορα υποσυστήματα είναι συμβατά μεταξύ τους και πως οι επιλογές σου είναι ισορροπημένες (περισσότερα επ’ αυτού παρακάτω). Σε κάθε περίπτωση μην αμελήσεις να διαβάσεις τα manuals και τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή. Με λίγο ψάξιμο στο YouTube θα βρεις κάμποσα tutorials και βοηθητικά βίντεο που θα σου λύσουν τις όποιες απορίες έχεις.

Το μυστικό είναι στην ισορροπία

Σαφώς και σε ένα gaming desktop, τα φώτα πέφτουν για προφανείς λόγους στην κάρτα γραφικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραμελήσεις το υπόλοιπο σύστημά σου. Γενικώς να έχεις υπ’ όψιν σου ότι το ζητούμενο είναι η ισορροπία. Αν εξαντλήσεις το budget σου π.χ. στα γραφικά και καταλήξεις με budget επεξεργαστή, τότε ο τελευταίος θα περιορίζει την απόδοση ολόκληρου το PC, οπότε μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα έχεις ρίξει στην κάρτα γραφικών θα έχει πάει χαμένο. Επεξεργαστής και κάρτα γραφικών θα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι από πλευράς ισχύος κι αν θες μερικούς συνδυασμούς για να εμπνευστείς, εδώ είμαστε:

Για gaming στα 1080p

  • AMD Ryzen 5 7600 – NVIDIA GeForce RTX 4060
  • Intel Core i5-12400F – AMD Radeon RX 6600 XT
  • Intel Core i5-12600K – AMD Radeon RX 6900 XT

Για gaming στα 1440p

  • AMD Ryzen 5 7600X – AMD Radeon RX 7700 XT
  • AMD Ryzen 7 7700X – AMD Radeon RX 7900 GRE

Για gaming σε 4K

  • Intel Core i7-14700K – NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER
  • AMD Ryzen 7 7800X3D – NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER
  • Intel Core i9-12900K – NVIDIA GeForce RTX 4090
  • Intel Core i9-14900KS – NVIDIA GeForce RTX 4090

Πέραν αυτών, μην αμελήσεις να πλαισιώσεις το σύστημά σου με αρκετή RAM (όσο το δυνατόν υψηλότερου χρονισμού), γρήγορους SSD, ένα τροφοδοτικό που να μπορεί να σηκώσει τα διάφορα υποσυστήματα, ευρύχωρο κουτί και επαρκές σύστημα ψύξης.

Κατά τη συναρμολόγηση

...

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα αγοράς, όλα τα υποσυστήματα βρίσκονται μπροστά σου. Πώς ξεκινάς όμως τη συναρμολόγηση; Κόντρα σε ό,τι πιστεύεις, ξεκίνα τη εκτός κουτιού. Ναι, καλά διάβασες, εκτός κουτιού. Πάρε τη motherboard μπροστά σου και άρχισε να τοποθετείς τον επεξεργαστή και την ψύκτρα του, τη RAM, τους δίσκους και ενδεχομένως την κάρτα γραφικών προτού τα βάλεις όλα αυτά στο tower! Αφιέρωσε λίγη ώρα για να μελετήσεις την ανατομία του τελευταίου και δες τι μπορείς να ολοκληρώσεις χωρίς να πρέπει να… χωθείς μέσα του. Πριν από οτιδήποτε άλλο, εγκατέστησε σε αυτό το τροφοδοτικό και τους ανεμιστήρες. Αν το πρώτο μάλιστα έχει αποσπώμενα καλώδια, αφαίρεσέ τα όλα και ξεκίνα να προσθέτεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι.

Δώσε ιδιαίτερη βάση κατά την τοποθέτηση του επεξεργαστή. Μην τον πιέσεις για κανέναν λόγο: οι ακίδες θα πρέπει να εφαρμόζουν στις οπές του socket με απόλυτα φυσικό τρόπο. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε κάτι έχεις κάνει λάθος – δοκίμασε να τον περιστρέψεις. Αφού τον έχεις «ασφαλίσει» στη θέση του, εφάρμοσε την κατάλληλη ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας: ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη. Συμβουλέψου τον κατασκευαστή αλλά κατά βάση, εξασφάλισε πως η πάστα καλύπτει όλη την επιφάνεια του επεξεργαστή χωρίς να ξεχειλίζει από κάπου. Ανεξαρτήτως υποσυστήματος, όταν χρειαστεί να βιδώσεις κάτι κάπου, μην το παρακάνεις με το σφίξιμο. Ως προς τους ανεμιστήρες, θα πρέπει να προσέξεις ότι η φορά περιστροφής τους ωθεί τον αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας μια ενιαία ροή στο εσωτερικό του κουτιού.

...

Θα μας επιτρέψεις να σου δώσουμε δύο ακόμα συμβουλές σχετικά με τη motherboard. Δες τι αναφέρει ο κατασκευαστής της για τη RAM και την τοποθέτησή της έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς έξτρα λειτουργίες (π.χ. dual channel). Διαβάζοντας, τέλος, το manual ενδεχομένως να παρατηρήσεις πως αναφέρονται διάφορα προγράμματα που υποτίθεται θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς και να προσαρμόσεις την απόδοση των διαφόρων υποσυστημάτων. Σου συνιστούμε να το σκεφτείς δυο και τρεις φορές πριν εγκαταστήσεις οτιδήποτε στον υπολογιστή σου αφού αυτά τα προγράμματα συνήθως εκτελούνται επί μονίμου βάσεως στο παρασκήνιο, καταναλώνοντας πολύτιμους πόρους. Αμαρτία δεν είναι να την πατήσεις;

Αν ακολουθήσεις πιστά τα παραπάνω, τότε το νέο σου gaming desktop θα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει κάθε σου επιθυμία και να σε ταξιδέψει στους κόσμους των αγαπημένων σου παιχνιδιών! Press Start λοιπόν και… καλή απόλαυση!

Advertorial