Μοναχή στη Βραζιλία αψήφησε τους γιατρούς, γιόρτασε τα 116α γενέθλια της και αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας

Μοναχή στη Βραζιλία αψήφησε τους γιατρούς, γιόρτασε τα 116α γενέθλια της και αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας
Μια 116χρονη καλόγρια αψήφησε τους γιατρούς και αποκάλυψε το μυστικό της για μια μακρά ζωή

Η Inah Canabarro Lucas θεωρείται ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού είναι ένα μήνα μικρότερη από την Tomiko Itooka, η οποία κατέχει σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ του γηραιότερου εν ζωή ανθρώπου.

Η τρομερή γυναίκα εκλεισε τα 116 της χρόνια στις 8 Ιουνίου και ζει σε ένα μοναστήρι της Βραζιλίας, στο Πόρτο Αλέγκρε. Η ίδια έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι η ρουτίνας της είναι το όπλο της και το μυστικό της μακροζωίας. Ξυπνάει κάθε μέρα μια συγκεκριμένη ώρα, κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα και προσεύχεται συνέχεια. Έτσι, όπως λέει, έζησε μέχρι αυτή την ηλικία.

Γεννημένη το 1908, η Inah θεωρήθηκε τόσο αδύναμη και αδύνατη ως κοριτσάκι που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα επιβίωνε. Οι γιατροί πίστευαν μάλιστα ότι ήταν απίθανο να φτάσει στην ενηλικίωση. Ωστόσο, αψήφησε όλες τις προσδοκίες και έφτασε μέχρι τα 116 έτη.

Γύρω στο 1928 μετακόμισε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και αργότερα έγινε καλόγρια σε ηλικία 18 ετών. Επέστρεψε στη Βραζιλία το 1930, όπου δίδαξε πορτογαλικά και μαθηματικά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Inah έγινε μάρτυρας δύο παγκόσμιων πολέμων και επέζησε από την πρόσφατη πανδημία COVID-19. Τον Οκτώβριο του 2022, η ίδια προσβλήθηκε από τον ιό, αλλά ανάρρωσε μέσα σε ένα μήνα.

Ο Kleber Vieira Canabarro Lucas, ανιψιός της καλόγριας, πιστεύει ότι η ρουτίνα της με την τακτική προσευχή είναι το μυστικό της μακράς ζωής της.

Η ίδια η Inah αποδίδει τη μακροζωία της στην πίστη της: «Το μυστικό μου, το μεγάλο μου μυστικό, είναι η προσευχή. Προσεύχομαι το κομποσχοίνι κάθε μέρα για όλους σε ολόκληρο τον κόσμο».