Ένας στη σκηνή, δύο στη σκηνή, όλοι στη σκηνή!

Ένας στη σκηνή, δύο στη σκηνή, όλοι στη σκηνή!
Το Gazzetta παρακολούθησε τη συναυλία που έδωσε στο «Κύτταρο» η «Λίγκα». Αυτή η μουσική παρέα ακούγεται και δραστηριοποιείται παντού.

«Κι αν κάνεις λάθος, προχώρα». Και κάπως έτσι ξετυλίχθηκε η αφήγηση το βράδυ της Τετάρτης (2/10) στο «Κύτταρο». Τέτοιες κουβέντες όταν λέγονται, αν λέγονται, αφορούν τους φίλους, τις παρέες, τα όμορφα και αληθινά δοκιμασμένα σχήματα. Αυτοί που βρέθηκαν στο live του γκρουπ «Λίγκα» ήξεραν ποιος είναι ο τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Γνώριζαν το «πώς» και το «γιατί». Όταν άκουγαν από τη σκηνή το ξέρετε αυτό;, η απάντηση ήταν ναι και φαινόταν στον τρόπο που τα σώματα κινούνταν και στη συνομιλία των φωνών, των ψυχών. Όλα όσα έγιναν είχαν ένα σκοπό: να τιμήσουν τη συνεργασία. Αυτό είναι η «Λίγκα» και αυτό είδε και άκουσε το κοινό που βρέθηκε Αχαρνών και Ηπείρου. Δεν έχει σημασία η προβολή για να μετρηθούν εισιτήρια, να πουληθούν μπλουζάκια και να ανέβουν ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτα απ’ όλα είναι η αίσθηση της παρέας, της συντροφιάς και της αλληλεγγύης. Αυτό ήθελαν και θέλουν να μεταδίδουν τα παιδιά στη «Λίγκα». Ε, ακριβώς αυτό γέμισε τον χώρο, τα μάτια και τα ακούσματα. Ένας στη σκηνή, δύο στη σκηνή, τρεις στη σκηνή, όλοι στη σκηνή. Και όταν ταξίδευε το Λι από κάτω το υποδεχόταν το Γκα. Η «Λίγκα» είναι μια μουσική παρέα που όταν την ακούσεις/δεις ζωντανά, θα την αγαπήσεις και θα την ακολουθήσεις.

Οι τύποι έχουν κάτι να πουν

Τα παιδιά στη «Λίγκα» είναι η μόνη σου ελπίδα, και κάπως έτσι δέχεσαι, καταλαβαίνεις, το κάνεις κτήμα σου, αυτό το όμορφο καλλιτεχνικό, αγωνιστικό, αλισβερίσι. Μουσικοί, ράπερ, που έχουν κάτι να πουν και θα το πουν. Άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι και ανήσυχοι, που δεν αδιαφορούν και δεν ιδιωτεύουν, «πατάνε» στα «αρρωστημένα» σκρατς του DJ. Ας μείνουμε λίγο σε αυτό το κομμάτι, σε αυτόν που ήταν στα decks. Ο Lef Kay έδωσε «πόνο» και στήριξε όπως έπρεπε τις φωνές και τις μανιασμένες ρίμες των καλλιτεχνών. Το ίδιο έκανε και ο «Λάβα». Ο συνδετικός κρίκος, άτυπος παρουσιαστής της βραδιάς, όλων όσων ανέβηκαν στη σκηνή. Η καλή διάθεση, ο «ερασιτεχνισμός», με την έννοια του έρωτα για την τέχνη, βρήκε θέση και τόπο για να εκφραστεί μέσα από τους δύο προαναφερθέντες. Και μετά η… παρέλαση! Τα μέλη της «Λίγκας» να ανεβαίνουν, να μοιράζονται τη δημιουργικότητα, το πάθος, την αγωνία τα κομμάτια τους, τις συνεργασίες τους. Και να μην ήξερες, καταλάβαινες ποια είναι η κοινή αφετηρία: η κινητοποίηση σωμάτων, μυαλών, η προσφορά βοήθειας να βγεις από τον ατομισμό και την «ασφάλεια» του καναπέ. Η αμεσότητα, η φιλική διάθεση, το πνεύμα της παρέας αποκάλυψε τον λόγο και την ουσία του ιδιαίτερου ραπ σχήματος.

Λίγκα

Κρατήστε τα ονόματα

Κρατήστε τα ονόματα και αναζητήστε τα και μαζί τη «Λίγκα». Οι Dason - Drugitiz - Κοινοί Θνητοί - Λάβα - Lap - Raibo - Retro of RC - Το Σφάλμα - Ταφ Γ.Δ. - Urban Pulse - Frank the Zapper έδειξαν τι μπορεί να κάνει η ραπ, η κοινή ανησυχία, η συλλογική δράση και η δύναμη που ο ένας δίνει στον άλλο. Το πολιτικοποιημένο ραπ ήταν αυτό που κυριάρχησε. Λογικό. Προσοχή όμως. Εδώ ο ραπ λόγος έρχεται από τα κάτω και μέσα από τη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Δεν θα βρεις τίποτα δήθεν εδώ. Αυτοί οι καλλιτέχνες ξέρουν τι θα πει να δουλεύεις, να διεκδικείς και να νοιάζεσαι. Υπήρχε το «διασκεδαστικό ραπ» (sic), υπήρχε το πιο μελωδικό, αισθαντικό και το κατά μέτωπο. Η σκηνική παρουσία σου έδινε να καταλάβεις γιατί έχουν βρεθεί μαζί αυτοί οι άνθρωποι. Το live θα μπορούσε να μεταφερθεί στον δρόμο, στις πλατείες και καμία σημασία δεν θα είχαν τα όποια λάθη στην αφηγηματική-σκηνική ροή. Στις πάνω από δύο ώρες που διήρκεσε η συναυλία, το κοινό πέρασε καλά, ένιωσε τι σημαίνει ψυχαγωγία και επιβεβαίωσε πως υπάρχει ελπίδα σε αυτόν τον τόπο. Α, και ο «Λάβα» είναι ο καλύτερος στο freestyle.

@Photo credits: Θ. Βέλιος