Τύπος παρατήρησε μια περίεργη ιδιορρυθμία στο ημερολόγιο του iPhone: Γιατί λείπουν 10 ημέρες από τον Οκτώβριο του 1582
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν μια περίεργη ιδιορρυθμία στο ημερολόγιο του iPhone: αν πάτε στο έτος 1582, θα παρατηρήσετε ότι από τις 4 Οκτωβρίου πάει στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή λείπουν 10 ημέρες. Δεν πρόκειται για κάποιο σφάλμα. Αυτές οι 10 ημέρες δεν υπήρχαν ουσιαστικά ποτέ.
Από ότι φαίνεται οι ημέρες δεν διαγράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, οι άνθρωποι το 1582 πήγαν για ύπνο στις 4 του μηνός και ξυπνούσαν στις 15 του ίδιου μήνα.
Για να καταλάβουμε τι μπορεί να παίχτηκε, πρέπει να πάμε πίσω στον 16ο αιώνα, όταν συνέβη μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μετρούσαν τις ημέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια.
Όπως σημειώνει το IFLScience, η Καθολική Εκκλησία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582. Πριν από αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χρησιμοποιούσε το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ. Και τα δύο είναι ηλιακά ημερολόγια με 12 μήνες και από 28 έως 31 ημέρες ο καθένας. Επίσης, τα περισσότερα έτη έχουν σύνολο 365 ημέρες, ενώ η κύρια διαφορά έχει να κάνει με το δίσεκτο έτος. Ακούγεται σαν μια πολύ μικρή διαφορά, αλλά για την Καθολική Εκκλησία ήταν κάτι πολύ σημαντικό, γιατί παρενέβαινε στον χρόνο του Πάσχα.
Από τη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., είχε οριστεί ότι το Πάσχα έπρεπε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο ή αλλιώς μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου.
Ωστόσο, καθώς περνούσαν οι αιώνες, η εαρινή ισημερία απομακρύνθηκε και έτσι τον 16ο αιώνα η εαρινή ισημερία έπεσε στις 11 Μαρτίου, ανατρέποντας τελείως τον χρόνο του Πάσχα.
Για να λύσει αυτή την κρίση, ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ εισήγαγε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Για να ευθυγραμμιστεί το νέο ημερολόγιο με τις κινήσεις του Ήλιου, έπρεπε να χαθούν οι 10 ημέρες που είχαν συσσωρευτεί λόγω του ελαττώματος του Ιουλιανού ημερολογίου.
Ο Οκτώβριος επιλέχθηκε ως ο μήνας για την απώλεια των 10 ημερών, καθώς δεν υπήρχε κανένα σημαντικό γεγονός στο χριστιανικό ημερολόγιο. Μετά τη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στις 4 Οκτωβρίου, έγινε η μετάβαση στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο κόσμος πήγε αμέσως στις 15 Οκτωβρίου.
Για το λόγο αυτό τα περισσότερα ημερολόγια παρακάμπτουν από τις 4 Οκτωβρίου στις 15 Οκτωβρίου του 1582 (αν πάνε τόσο πίσω).