Χαμός στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομιλία του ακροδεξιού Όρμπαν: Αποδοκιμασίες, πλακάτ και... Bella Ciao (vid)

Χαμός στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομιλία του ακροδεξιού Όρμπαν: Αποδοκιμασίες, πλακάτ και... Bella Ciao (vid)
Με αποδοκιμασίες, πλακάτ και... Bella Ciao υποδέχθηκαν τον Ούγγρο πρόεδρο οι ευρωβουλευτές της αριστεράς και οι σοσιαλδημοκράτες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν παρουσίασε τις προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας, μίλησε με σκληρά λόγια για τους μετανάστες και προκάλσε αναταραχή στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα.

Συγκεκριμένα, μόλις τελείωσε η ομιλία του Όρμπαν, η οποία περιελάμβανε προειδοποιήσεις ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή περίοδο» στην ιστορία της ΕΕ και για μια «μεταναστευτική κρίση» που θα μπορούσε να προκαλέσει την «καταστροφή» του συνοριακού συστήματος της ΕΕ, αρκετοί αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι χρήματα στους διεφθαρμένους».

Στη συνέχεια, οι περισσότεροι ευρωβουλετές που βρίσκονταν στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι και τραγούδησαν τον αντιφασιστικό ύμνο «Bella Ciao», ενώ άλλοι χειροκροτούσαν, καθώς ο Όρμπαν επέστρεφε στη θέση του.

Η έντονη φασαρία δεν επέτρεψε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεκινήσει την δική της ομιλία και έτσι η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα αναγκάστηκε να παρέμβει, λέγοντας στους ευρωβουλευτές ότι το κοινοβούλιο «δεν είναι η Eurovision».

 

Χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Ορμπαν επετέθη στις "ευρωπαϊκές ελίτ της αριστεράς και του κέντρου", προέβαλε την εγγύτητά του με τον Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε "νέα στρατηγική" για την Ουκρανία μέσω απευθείας συνεννόησης με το Κρεμλίνο.