Τι συμβαίνει με την «Χιονάτη» της Disney: Λατίνα πρωταγωνίστρια, στερεότυπα και κάλεσμα για μποϊκοτάζ (vid)

Τι συμβαίνει με την «Χιονάτη» της Disney: Λατίνα πρωταγωνίστρια, στερεότυπα και κάλεσμα για μποϊκοτάζ (vid)
Το live-action remake της Χιονάτης από την Disney - αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων - έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα social media αλλά αυτή τη φορά υπάρχει λόγος και δεν είναι το χρώμα της Ζέγκλερ.. .

Το πρώτο τρέιλερ για το επερχόμενο live-action remake της Χιονάτης της Disney κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της μεγάλης εκδήλωσης D23 πριν ένα μήνα. Από εκείνη την μέρα η ταινία έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για ένα σωρό ζητήματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρκετοί είναι αυτοί που δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός ότι η Χιονάτη ενσαρκώνεται από μια Λατίνα ηθοποιό. Όταν το 2021 κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Rachel Zegler θα υποδυόταν τον ομώνυμο χαρακτήρα, τα social γέμισαν με ρατσιστικά σχόλια. Αρκετοί χρήστες - σίγουρα άσχετοι με τον κινηματογράφο - διερωτηθηκαν πώς μια ηθοποιός με λατινική καταγωγή θα παίξει έναν χαρακτήρα με «δέρμα λευκό σαν το χιόνι». Εκτός αυτού, η νέα εκδοχή χαρακτηρίστηκε από κάποιους συντηρητικούς κριτικούς ως πολύ... «woke».

Καταγγελίες για στερεότυπα

Στη συνέχεια, δεδομένου ότι το πρωτότυπο έργο βασίστηκε σε ξεπερασμένα κοινωνικά ήθη της δεκαετίας του 1930, γρήγορα μπλέχτηκε σε μια νέα διαμάχη που αφορούσε τους επτά νάνους...

Όπως φάνηκε στο τρέιλερ της ταινίας, οι νάνοι: Σοφός, Γκρινιάρης, Χαρούμενος, Υπναράς, Ντροπαλός, Συναχωμένος και Χαζούλης, θα έχουν κανονικά τον ρόλο τους, αλλά θα «ζωντανέψουν» στο πανί μέσω της τέχνης του computer animation. Σκοπός της εταιρίας παραγωγής ήταν οι επτά νάνοι να θυμίζουν αρκετά την αρχική ταινία.

Αυτή η επιλογή της Disney δεν πήγε καθόλου καλά... Όταν ξεκίνησε η παραγωγή της ταινίας το 2022, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Peter Dinklage, ο οποίος πάσχει από μια μορφή νανισμού που ονομάζεται αχονδροπλασία, κατήγγειλε την Disney ότι υποστηρίζει στερεότυπα.

«Εξακολουθείτε να αναπαράγετε αυτή τη γ@μ!μ$νη οπισθοδρομική ιστορία με τους επτά νάνους που ζουν στη σπηλιά. Τι στο διάολο θέλετε να πετύχετε;» είπε χαρακτηριστικά.

actor

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και η Disney αναγκάστηκε να απαντήσει ότι «για να αποφύγουμε την ενίσχυση των στερεοτύπων από την αρχική ταινία κινουμένων σχεδίων, ακολουθούμε μια διαφορετική προσέγγιση με αυτούς τους επτά χαρακτήρες και έχουμε συμβουλευτεί τα μέλη της κοινότητας των νάνων».

Κόντρα για το Μεσανατολικό...

Η Ζέγκλερ είναι υπέρμαχος των παλαιστινιακών δικαιωμάτων ενώ η Γκαλ Γκαντότ, που υποδύεται την κακιά βασίλισσα, είναι μια Ισραηλινή ηθοποιός που στο παρελθόν έχει υποστηρίξει στενά τον Νετανιάχου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γαζας και στη Δυτική Όχθη. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι οι δύο πρωταγωνίστριες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για όσα τραγικά συμβαίνουν στην περιοχή της Παλαιστίνη.

Πιο αναλυτικά, η Γκαντότ, σε ανάρτησή της στο Instagram τον Δεκέμβριο κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για την αποτυχία της, όπως είπε, να καταδικάσει τους βιασμούς και τις δολοφονίες γυναικών από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Από την άλλη, η Ζέγκλερ με μια ανάρτηση στο Instagram τον Ιανουάριο προέτρεψε τον κόσμο να πιέσει όλες τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων.

Λίγο αργότερα, η Ζέγκλερ με μια νέα ανάρτηση στο X ευχαρίστησε τον κόσμο για τις 120 εκατ. προβολές του τρέιλερ και έγραψε σε ένα επόμενο σχόλιο: «Και να θυμάστε πάντα, λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Η κόντρα συνεχίστηκε και πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Alia Malak, μέλος της Παλαιστινιακής Εκστρατείας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, έστειλε ένα email στον Guardian, με το οποίο καλούσε τον κόσμο να μποϊκοτάρει τη Χιονάτη λόγω της Γκαντότ.

Ο Malak υποστηρίζει το μποϊκοτάζ της ταινίας παρά την υπεράσπιση της Ζέγκλερ. «Εκτιμούμε βαθύτατα ότι η πρωταγωνίστρια Rachel Zegler έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή της στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αναιρέσει τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συμπερίληψη του πολιτιστικού πρεσβευτή του Ισραήλ», έγραψε ο Malak.