Ελληνίδα ομογενής στη Φλόριντα περιγράφει στο Gazzetta το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον: «Κάτω από άλλες συνθήκες τα θύματα θα ήταν αμέτρητα»

Ελληνίδα ομογενής στη Φλόριντα περιγράφει στο Gazzetta το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον: «Κάτω από άλλες συνθήκες τα θύματα θα ήταν αμέτρητα»
Ελληνίδα συγγραφέας που μένει στη Φλόριντα μιλάει στο Gazzetta για το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον.

Ο Μίλτον ήταν πιθανώς ο ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, δημιουργώντας ένα απειλητικό για τη ζωή ωκεάνιο κύμα που θα μπορούσε να οδηγήσει εκτεταμένες ζημιές.

Ο κυκλώνας Μίλτον πέρασε με σφοδρότητα από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα το βράδυ της Τετάρτης σχίζοντας τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Μια Ελληνίδα κάτοικος της Τάμπα μιλάει στο Gazzetta για το ισοπεδωτικό πέρασμα του τυφώνα και εξηγεί πώς το έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Διαμένω περίπου μια μισή ώρα μακριά από την Τάμπα. Εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι είμαστε ασφαλείς. Από τη στιγμή που τα δελτία καιρού και οι ειδήσεις ανακοίνωσαν τον ερχομό του τυφώνα, ένιωσα τον πανικό της απειλής. Ένωσα τρόμο ότι θα χάσω τη ζωή μου με άσχημο τρόπο. Δεν ήξερα πώς να διαφυλάξω τα περιουσιακά μου στοιχεία. Από τη μία ένιωθα το φόβο κι από την αλλη ένιωθα οργή για την άσπλαχνη επίθεση της τυχαιότητας των φυσικών φαινομένων. Τα μέτρα που πήρε η πολιτεία κατεύνασαν την αγωνία μου και με έκαναν να νιώσω ασφαλής στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσεων κάτω από μια τέτοια απειλή.

 

1

Το σπίτι που διαμένουμε δεν υπέστη ζημιές. Μπορώ, όμως, να σας πω την εμπειρία μου. Το παράθυρο στο δωμάτιο που κοιμόμουν χθες βράδυ έτρεμε κατά διαστήματα και άκουγα δυνατούς γδούπους. Νόμιζε κάνεις ότι θα έσπαγε και θα έμπαινε μέσα. Όταν βγήκαμε στο δρόμο για να βρούμε βενζίνη είδαμε ότι όλες οι κολόνες είχαν πέσει» αναφέρει αρχικά η η συγγραφέας του βιβλίου «The Hidden Face», Μαρία-Ιωάννα Βέρρα.

1

2

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, προειδοποίησε ότι όποιος επιλέξει να μείνει στις περιοχές που έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης, θα βάλει τη ζωή του σε τεράστιο κίνδυνο. «Πιθανόν να πρέπει να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι σας, ώστε να ξέρουν ποιος είστε όταν σας βρουν μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μούντι.

«Οι αρχές βοήθησαν ως εξής: Είχαμε προειδοποιήσεις να εκκενώσουμε τις ζώνες А, B and C οι οποίες είναι κοντά στο νερό γιατί οι αρχές ανέμεναν ότι θα ανέβει η στάθμη του νερού μέχρι 15 πόδια. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, οι Local Police Enforcement officials περνούσαν στις γειτονιές αυτές με τα αυτοκίνητά τους μιλώντας σε μεγάφωνο για να βεβαιωθούν ότι και οι τελευταίοι κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια. Οι αρχές είχαν προκαθορίσει συγκεκριμένα ασφαλή κτίρια ως καταφύγια και τα είχαν κοινοποιήσει στην τηλεόραση ώστε ο κόσμος να γνώριζε έγκαιρα σε ποιο καταφύγιο θα μπορούσε να πάει. Έχουν τοποθετήσει πινακίδες στους δρόμους που υποδεικνύουν τις διεξόδους για τα καταφύγια. Οι αρχές είχαν ορίσει συγκεκριμένα σημεία σε διάφορες περιοχές από όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να προμηθευτούν σάκους με άμμο για να τοποθετήσουν μπροστά στις πόρτες των σπιτιών τους προτού εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Επίσης, οι αρχές μας έστελναν συνεχώς μηνύματα στα κινητά μας με οδηγίες για ενδεχόμενη πλημμύρα, ανέμους ή ανεμοστροβίλους στην περιοχή μας. Είχαμε 100 με 110 tornado warnings (προειδοποιήσεις για ανεμοστροβίλους) μέσα σε ένα βράδυ, νούμερο ρεκόρ. Πολλοί από αυτούς τους ανεμοστροβίλους ήρθαν σε επαφή με τη γη και κατέστρεψαν σπίτια και περιουσίες» εξηγεί η κα. Βέρρα.

2

Για τον αριθμό των θυμάτων η ίδια τόνισε ότι « δεν είμαστε ακόμα σίγουροι». «Σε γενικές γραμμές, οι οδηγίες προς τους κατοίκους ήταν άψογες γιατί η Φλόριντα είναι γενικώς προετοιμασμένη για τέτοιου είδους καταστροφές γιατί κάτω από άλλες συνθήκες τα θύματα θα ήταν αμέτρητα δεδομένου του μεγέθους του τυφώνα» συμπλήρωσε..



@Photo credits: Associated Press