«Σας μιλούν αι ελεύθεραι Αθήναι»: Το υπερήφανο μήνυμα που άκουσαν οι Έλληνες σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια (vids)
«Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών». Ακολουθεί η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. «Αναγγέλλομεν εις τον ελληνικόν λαόν ότι αι Αθήναι στέλνουν τον πρώτο ελεύθερο χαιρετισμό. Σας μιλούν αι ελεύθεραι Αθήναι. Αναγγέλλομεν εις τον κόσμον ολόκληρον ότι αι Αθήναι ελευθερώθηκαν». Αυτό το μήνυμα άκουσαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944.
Το πρωινό εκείνης της ημέρας, οι ναζιστικές δυνάμεις αποχωρούσαν από τη χώρα μας έπειτα από 1264 μέρες Κατοχής, μια σκληρή Κατοχή που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από λιμό, απάνθρωπα βασανιστήρια και εκατοντάδες εκτελέσεις αγωνιστών.
Ειδικότερα, νωρίς το πρωί εκείνης της υπέροχης Πέμπτης το γερμανικό άγημα κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη. Αυτή ήταν η «πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου» κατά τον Γιώργο Σεφέρη.
Λίγη ώρα αργότερα, οι Ναζί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εκκενώσουν την πόλη και ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα ξεχύθηκε στους αθηναϊκούς δρόμους, ζητωκραυγαζοντας για την απελευθέρωσή του. Κύματα-κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες. Τεράστια πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ υψώθηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Όλος ο κόσμος έτρεξε να προμηθευτεί τις πρωινές εφημερίδες για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και φυσικά για την έκβαση του πολέμου. «Ώρα 11.00 π.μ. - Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ» έγραφε το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη.
Στη συνέχεια ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς, που απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες γερμανούς.
Σήμερα. λοιπόν, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει αρκετούς είναι ότι η 12η Οκτωβρίου αποτελεί μια τελείως άγνωστη ημερομηνία για τους περισσότερους Έλληνες και κυρίως για τους νεότερους. Η αλήθεια είναι ότι η αίσθηση της συλλογικής εορτής για την επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας δεν υπάρχει.
Πολλοι αναρωτιούνται επίσης γιατί σαν κράτος γιορτάζουμε σήμερα την είσοδο στον πόλεμο κι όχι στις 12 Οκτωβρίου την απελευθέρωση, όπως άλλες χώρες του κόσμου. Την απάντηση την δίνουν οι ιστορικοί.Στις 12 Οκτωβρίου του 1944, ημέρα που απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Ναζί, ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας ήταν υπό γερμανική κατοχή. Η Κρήτη είχε μείνει μέχρι τον Μάιο του ’45 με τις κάννες των γερμανικών όπλων στραμμένες στους κατοίκους.
Βέβαια, πάνω σε αυτό το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο Μανώλης Γλέζος -ένα σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης- και είχε πει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη του αγώνα του 1821 και την έναρξη του πολέμου του 1940· όχι τα επινίκια. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες τιμούν την απόφαση να αντισταθούν περισσότερο από την ίδια την νίκη. Γιατί οι Έλληνες, είναι λαός που αντιστέκεται και ανατρέπει αυτούς που τον καταπιέζουν»
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μαρία Καρυστιανού στη συναυλία για τα Τέμπη: «Αυτό που σκότωσε τα παιδιά μας, παραμένει ελεύθερο»
- Στιγμές από την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο: Κόσμος και καλλιτέχνες πέρασαν το ηχηρό μήνυμα πως «τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν» (vid)
- Χιλιάδες θεατές στο Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τα Τέμπη: Το συγκινητικό τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά για τους γονείς (vid)