Οι διάλογοι που «πρόδωσαν» τους εφοριακούς στην Κέρκυρα: «Εγώ να γεμίσω την τσέπη μου θέλω, άσε τον φάκελο πάνω στο γραφείο»
Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν τέσσερις εφοριακοί και ένας λογιστής που φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες στο νησί της Κέρκυρας λαμβάνοντας παράνομα χρηματικά ποσά.
Ήδη για την υπόθεση έχουν συλληφθεί από τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, δύο επόπτες, ένας υπάλληλος και ένας λογιστής. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα μέλη της οργάνωσης σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν χρήματα για «εξυπηρετήσεις» και σε άλλες απαιτούσαν χρήματα από φορολογουμένους προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προβούν σε ελέγχους.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους ξεκίνησε μετά από την καταγγελία ενός επιχειρηματία από τον οποίο το κύκλωμα ζητούσε 60.000 ευρώ για την τακτοποίηση υπόθεσής του.
«Ανίχνευσε τον χώρο πριν το ραντεβού»
Σύμφωνα με το protothema.gr, μία από τις συνομιλίες που «αλίευσαν» οι αστυνομικοί ακούγεται ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ να συνομιλεί με έναν από τους εμπλεκόμενους επόπτες για ένα ραντεβού που έχει κλείσει με έναν φορολογούμενο σε έναν χώρο με σκοπό προφανώς να λάβει χρήματα.
Στη συνομιλία ο υποδιευθυντής λέει στον επόπτη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να κοιτάξει πρώτα τον χώρο.
Επόπτης: Εμένα μου πε ότι ξέρεις τι, πρέπει να το δω, μου το πε δηλαδή πρέπει να το δω, και της λέω (ακατάληπτο) δεν θα (ακατάληπτο) και μου λέει, «Α μου λέει τι θα το, και τι θα κάνω εγώ» τίποτα, μετά εγώ δεν πήρα τηλέφωνο, δεν πήρα, τι να κάνω τώρα. Λοιπόν δεν ξέρω αλλά πιστεύω δηλαδή (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Να της κλείσεις ραντεβού... θα της κλείσεις ραντεβού... στο... σε ένα καφέ. Να σαι εσύ κανά εικοσάλεπτο, μισάωρο πριν, ανιχνεύεις τον χώρο, κοιτάς να δεις αν θα (ακατάληπτο) μόνη της (ακατάληπτο).
Επόπτης: Και που να τις ξέρω δηλαδή.
Υποδιευθυντής: Πρόσεξε με, βλέπεις πρώτα τον χώρο, κοιτάς. Λοιπόν, στη συνέχεια, όταν φτάσει η ώρα του ραντεβού, την κάνεις ένα τηλέφωνο, της λες «να σου πω έχεις φτάσει γιατί έτυχε κάτι θα καθυστερήσω», μπορεί να σου πει αυτή ότι «είμαι εκεί πέρα», «να σου πω επειδή είμαι βιαστικός» πες της «θα περάσω να σε πάρω, με τ’ αμάξι μου», πας δεν μπαίνεις μες στην καφετέρια.
Επόπτης: Δεν καταλαβαίνω (ακατάληπτο) δεν καταλαβαίνω τώρα (ακατάληπτο) δεν καταλαβαίνω, αφού παραλίγο χθες να μου πει (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Τι λες; Λοιπόν τίποτα.
Επόπτης: Να τα φυλάξουμε κιόλα, άκουσε με κοπέλα μου, τελείωσε.
«Άσε τον φάκελο στο γραφείο χωρίς να τον πειράξεις»
Στη συνέχεια της συνομιλίας το υποδιευθυντής της ΔΟΥ εξηγεί στον επόπτη πως θα πρέπει να αφήσει τον φάκελο με τα χρήματα πάνω στο γραφείο του για δύο ημέρες χωρίς να τον πειράξει ως μέτρο ασφαλείας.
Υποδιευθυντής: Λοιπόν θα της πει λίγο το άλλο, πες να έρθει εδώ, σε ένα ντοσιέ, ντοσιές τέτοιος, ο κλασσικός πες της, φέρε τα ισοζύγια, τα έγγραφα σου πες της φέρτα από το γραφείο, να τα βάλουμε στον φάκελο πες, να κλείσουμε την υπόθεση. Πες της αυτό, που έχεις (ακατάληπτο) όταν έρθει εκεί πέρα, πες πήγαινε δίπλα να πάρεις έναν καφέ, πες της, (ακατάληπτο) θα μου το αφήσεις εδώ, γράψε απ’ έξω «ισοζύγιο», «ισοζύγια-παραστατικά» από δεν ξέρω αλλού, και τα φέρνεις εδώ μέσα (ακατάληπτο), βάζει τα λεφτά της στον φάκελο στα φέρνει εκεί πέρα, τον αφήνεις πάνω στο γραφείο σου, δεν τον αγγίζεις καθόλου εσύ. Τον αφήνεις επάνω για δύο μέρες. Μέχρι τις τελευταίες (ακατάληπτο) ο φάκελος παραμένει πάνω στο γραφείο σου εκεί δεν τον πειράζεις καθόλου, αν υπάρχει μια στο εκατομμύριο που δεν υπάρχει (ακατάληπτο) θα εμφανιστούνε, όταν ο φάκελος δεν έχει βρεθεί στο συρτάρι, δεν έχει (ακατάληπτο) είναι εκεί πέρα, που βρέθηκαν τα λεφτά; Που να ξέρω εγώ, «ισοζύγια» έγραφε πάνω, δεε, κάθε (ακατάληπτο) χρεώνομαι οχτακόσια πράγματα εγώ δεν ξέρω κάτι. Ο φάκελος, θα τον αγοράσουμε εμείς και θα μας τον δώσει (ακατάληπτο) γράψε απ’ έξω «έγγραφα – ισοζύγια – αποδείξεις» και τα λοιπά (ακατάληπτο) πήγαινε μια βόλτα, βάλε μέσα ότι χαρτιά έχεις πες να μας φέρεις και φέρτα. Θα τα φέρει, όπως πάλι στα δώσει χέρι χέρι εντάξει δεν πειράζει άστα εκεί στο γραφείο πες αυτό πίσω και το αφήνεις εκεί δύο μέρες. Αν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να μας μπει κάποιος, θα εμφανιστεί εκείνη την ώρα. Ποιος;
Επόπτης: (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Ρε συ δεν υπάρχει περίπτωση.
«Το iphone είναι αυτό που είπαμε;»
Σε άλλη συνομιλία ακούγεται και πάλι ο υποδιευθυντής να μιλά με τον έτερο εμπλεκόμενο επόπτη με τον τελευταίο να τον ενημερώνει πως συνάντησε κάποιον φορολογούμενο ο οποίος ήταν «κύριος» και έκανε ακριβώς «ότι είχαν συμφωνήσει».
Επόπτης: Προϊστάμενέ μου.
Υποδιευθυντής: Πες μου.
Επόπτης: Πάω να πάρω υπογραφές πριν και να γυρίσω του λέω Σάββατο. Να μου λέει το Σάββατο, βρεθήκαμε Κυριακή, το άφησα μία – δύο ημέρες γι’ αυτό δεν σε πήρα χτες. Λέω άστον καλύτερα.
Υποδιευθυντής: Δεν χρειάζεται.
Επόπτης: Ήταν κύριος. Βρεθήκαμε εκτός έτσι κι αλλιώς, μου λέει Σπύρο, δυσκολεύτηκε μου λέει, του λέω κύριος όμως ότι έχουμε πει, ήταν κύριος, τον ευχαρίστησα και εγώ από την μεριά μας έτσι.
Υποδιευθυντής: Ωραία μια χαρά, μια χαρά. Άστα μέσα εκεί.
Επόπτης: Ε;
Υποδιευθυντής: Α.
Επόπτης: Είναι, τα έχω έτοιμα.
Υποδιευθυντής: Το iphone είναι αυτό που είπαμε;
Επόπτης: Ναι το δεκαοχτώ, δεκαπέντε, δεκαπέντε. Εκατό τοις εκατό.
Υποδιευθυντής: Αυτό είναι το δεκατέσσερα των εργαζόντων, των εργαζόντων.
Επόπτης: Προϊστάμενε 100% σίγουρος δεν υπάρχει περίπτωση.
Υποδιευθυντής: Το δέκα δεν είναι το iphone αυτό; Το δέκα;
Επόπτης: Εεε, μείον.. το εννιά.
Υποδιευθυντής: Το εννιά έχεις δίκιο
Επόπτης: Ναι μπράβο.
Υποδιευθυντής: Την άλλη τη φιλενάδα μας. Την είδες;
Επόπτης: Όλοι σιγά σιγά
Υποδιευθυντής: Θα την φάει την ψ... και αυτή.
Επόπτης: Απλώς φοβόταν πολύ ο Β. Μου άλλαξε δύο τοποθετήσεις. Του χα πει κάτω στο γήπεδο εκεί στον (ακατάληπτο) μου λέει σε έναν καφέ μου λέει μετά απ’ έξω. Του λέω καλύτερα στο γήπεδο. Μετά μου λέει δεν πάμε προς Κασσιόπη. Ω ρε φίλε του λέω πάμε όπου θέλεις.
Υποδιευθυντής: Μας γαμ...
Επόπτης: Μετά πήγαμε στην παραλία που ήταν εκεί και τα παιδιά του.
Υποδιευθυντής: Κοίταγε δηλαδή μήπως τον ακολουθεί κανείς;
Επόπτης: Ναι φοβόταν. Σταμάτα ρε του λέω.
Υποδιευθυντής: Δεν υπάρχει περίπτωση.
Επόπτης: Ναι αυτό του είπα και εγώ. Μου λέει αυτά που άκουγα μου λέει.
Υποδιευθυντής: Αυτά γίνονται πάνω αλλά και να σου πω και κάτι; Αυτός που είναι επικίνδυνος πες του, είναι αυτός που λες. Αυτός εδώ κέρδισε δέκα και έδωσε ένα.
Επόπτης: Ναι.
Υποδιευθυντής: Είναι μαλάκας άμα δεν κάνει κάτι. Γιατί μετά θα πέσει, θα βρέξει πουτ... Λοιπόν άμα ο άλλος που είναι να κερδίσει δύο του ζητάς 1,5 τώρα μπαμ αυτό είναι επικίνδυνο, αν ο άλλος είναι ο κώλος του ορθάνοικτος παντού και του κατασχέτουν το σπίτι και έχει να πληρώσει κάτι άμεσα αλλά και εσύ του λες εγώ θέλω τόσα γιατί θα σε γαμ... είναι επικίνδυνος. Περιπτώσεις τέτοιες το ξέρει μήνες πριν συν ότι το κερδίσει επί δέκα επί δεκαπέντε.
Επόπτης: Και έψαχνε την πρόσβαση και δεν την είχε. Φοβόταν λόγω του αλλουνού περιστατικού έτσι; Έχει τρελαθεί.
Υποδιευθυντής: Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν σκάει ποτέ πρόβλημα μην αγχώνεσαι.
«Αν με εκθέσεις τελείωσες»
Σε άλλη συνομιλία ακούγεται και πάλι ένας από τους επόπτες να μιλά με τον υποδιευθυντή για έναν λογιστή και για τις επιπτώσεις που θα έχει σε περίπτωση που αποκαλύψει τη δράση τους.
Υποδιευθυντής: Τι μιλάμε τώρα, μαλακίες λέμε τώρα του λέω; Μου λέει για τι λες; Εγώ θέλω να τον ενημερώσω. Όχι όχι μου λέει να τα πούμε. 20 τον χρόνο του λέω. Πολλά λέει. Τι πολλά ρε, είσαι καλά του λέω;
Επόπτης: 600 τον χρόνο είναι πολλά; (ακατάληπτο).
Υποδιευθυντής: Είναι πολλά λέω, μας δουλεύεις του λέω; Είσαι καλά του λέω; Εσύ κλέβεις καλά τόσα χρόνια.
Επόπτης: (ακατάληπτο)
Υποδιευθυντής: Μόνο τα πρόστιμα να σφίξουν οι κώλοι, δεν πειράζει πιάνεις το μεγάλο ψάρι σου έρχονται άλλα δέκα μικρά (ακατάληπτο) εσύ λέω (ακατάληπτο). Εσύ ένα πράγμα σου λέω, εάν λέω ακουστεί το οτιδήποτε, αλλού ακουστεί το οτιδήποτε, επειδή ξέω λέω (ακατάληπτο) εκεί κάτω της Μυκόνου, αν ακουστεί οτιδήποτε λέω και με εκθέσεις, δύο είναι οι επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση λέω να του βγάλω εντολή τα επόμενα χρόνια που να ναι έλεγχος για όλα, θα τα ελέγξω όλα και για (ακατάληπτο). Η πρώτη επίπτωση. Η δεύτερη επίπτωση του λέω δεν θα ξαναπεράσεις την πόρτα της Εφορίας, έχει κοπεί σαν λογιστής, τελείωσες.
«Εγώ να γεμίσω την τσέπη μου θέλω»
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία συνομιλία στην οποία ακούγεται ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ να λέει ότι αυτό που θέλει είναι να «γεμίσει την τσέπη του».
Υποδιευθυντής: Και έχουμε πει σ’ αυτούς 40 έτσι;
Επόπτης: 30 είχαμε πει. Δεν είχε οριστεί ακόμα.
Υποδιευθυντής: Είχε πει 30 αυτός μετά είχαμε πει να τα ανεβάσει λίγο πιο πάνω.
(...)
Υποδιευθυντής: Εγώ να γεμίσω την τσέπη μου θέλω, το έχω πει και. Εγώ της έχω πει, έχω πει και στην Ν. της λέω Ν. μου να παέι το μαγαζί καλά θέλω, θέλει η άλλη να να μια ζωή Διευθυντής στα @@ μου της λέω. Ξέρεις τι με ενδιαφέρει; Η ουσία. Δεν με ενδιαφέρει λέω κάντε ότι θέλετε στα @@ μου της λέω. Εγώ να χω τα παιδιά τα δικά μου θέλω ευχαριστημένα και να μια και εγώ ευχαριστημένος συνεννοηθήκαμε; Μου λέει απόλυτα. Λοιπόν. Χέστηκαν ας το παίζει διευθύντρια δεν με απασχολεί. Από τη στιγμή που μας αφήνει κάνουμε τη δουλειά μας.