Συγκέντρωση του ΚΚΕ για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας: «Ντύθηκε» στα κόκκινα η έδρα του ΕΑΜ στην Κοραή (vid)

Συγκέντρωση του ΚΚΕ για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας: «Ντύθηκε» στα κόκκινα η έδρα του ΕΑΜ στην Κοραή (vid)
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική Κατοχή.

Το πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1944, τμήμα του γερμανικού στρατού υποστέλλει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα γερμανικά στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την πρωτεύουσα.

Ύστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη. Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο από όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών.

Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της και όπως κάθε χρόνο στην Ακρόπολη ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος κατά τη διάρκεια της τελετής έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία επισήμων και αντιστασιακών οργανώσεων.

 

Σήμερα το απόγευμα το ΚΚΕ διοργάνωσε ένα μεγάλο συλλαλητήριο για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές. Χιλιάδες Αθηναίοι έδωσαν το παρών για να τιμήσουν όσους αντιστάθηκαν, όσους πολέμησαν και όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Πριν την συγκέντρωση διαδηλωτές κρέμασαν ένα μεγάλο πανό του ΕΑΜ στο κτήριο που αποτελούσε την ιστορική έδρα του απελευθερωτικού μετώπου στην Κοραή.

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς μας»

«Εδώ, στους ίδιους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, όπου πριν 80 χρόνια ακριβώς, στις 12 Οκτώβρη του 1944, ξεχύθηκε ο λαός της πρωτεύουσας για να γιορτάσει την ελευθερία του, γιορτάζουμε σήμερα κι εμείς. Εμπνεόμαστε, διαδηλώνουμε, οραματιζόμαστε το μέλλον.

Εδώ, που παρέλασαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, οι Αχτίδες της ηρωικής Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Εδώ, στην Αθήνα που μαχητές του ΕΛΑΣ το ίδιο πρωί κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη που τη βρώμιζε για τριάμισι χρόνια.

Εδώ, που λίγο μετά τα μεγάλα κτίρια του κέντρου στολίστηκαν με τα τεράστια πανό του ΚΚΕ και του ΕΑΜ» είπε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Με το χέρι στην καρδιά τους καλούμε να βαδίσουν μαζί μας, να συμπορευτούμε στους δρόμους του τίμιου και δίκαιου αγώνα.

Ελάτε να συναντηθούμε στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Να παλέψουμε για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ξεδιπλωθούν σε πολλούς κλάδους τις επόμενες μέρες, με κορύφωση τη γενική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, μέρα που πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα και θα πλημμυρίσουν ξανά οι δρόμοι της Αθήνας.

Γιατί οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα, η κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, η αύξηση των κρατικών δαπανών σε Υγεία και Παιδεία είναι ζητήματα ζωής και θανάτου για τον λαό και κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία της ΝΔ του Μητσοτάκη ή κάποιου άλλου Μητσοτάκη.

Το αντίθετο. Όλοι αυτοί ούτε θέλουν ούτε μπορούν να θίξουν την αιτία αυτών των προβλημάτων: Τα κέρδη του κεφαλαίου, τις υπέρογκες δαπάνες για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Μόνο ο λαός και η νεολαία μπορούν να τα επιβάλουν με την οργανωμένη πάλη τους και το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας.

Πηγή φωτό: 902.gr