Σουηδία και Δανία προχωρούν στην απαγόρευση του γάμου μεταξύ στενών συγγενών: «Υπάρχουν φαινόμενα καταπίεσης»

Σουηδία και Δανία προχωρούν στην απαγόρευση του γάμου μεταξύ στενών συγγενών: «Υπάρχουν φαινόμενα καταπίεσης»
Τόσο η Σουηδία, όσο και η Δανία προχωρούν στην απαγόρευση του γάμου μεταξύ στενών συγγενών καθώς θεωρούν ότι είναι έντονα προβληματικός.

Η Σουηδία και η Δανία θέτουν σε εφαρμογή νέα σχέδια για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ξαδέρφων λόγω φόβων ότι η πρακτική αυτή συμβάλλει στην ενδοοικογενειακή βία και την «καταπίεση».

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στη Στοκχόλμη πρότειναν την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ξαδέρφων μετά από μια πρόσφατη έρευνα που ανέφερε συγκεκριμένους κινδύνους για τα κορίτσια και τις γυναίκες, οι οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με την καταπίεση και τη ενδοοικογενειακή βία.

Μετά την έρευνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer υποστήριξε ότι ο γάμος ξαδέρφων συχνά οδηγεί σε περιορισμό της ατομικής ελευθερίας. Η σουηδική κυβέρνηση συνέλλεξε όλα τα στοιχεία και πρότεινε να ισχύσει η απαγόρευση από τον Ιούλιο του 2026.

Μια ημέρα αργότερα, οι ηγέτες της δανικής κυβέρνησης ακολούθησαν παρόμοια βήματα και δήλωσαν ότι τελικά θα απαγορεύσουν τους γάμους μεταξύ ξαδέρφων. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί επίσης να απαγορεύσει τελικά τους γάμους μεταξύ ξαδέρφων.

 

Και οι δύο χώρες ακολουθούν τα βήματα της Νορβηγίας - η οποία έθεσε σε ισχύ την απαγόρευση των γάμων που συνάπτονται μεταξύ στενών συγγενών πριν από καιρό.