Ο Έλληνας μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας αποκαλύπτει: «Οι γυναίκες με ρωτάνε πώς να σκοτώσουν τους άντρες τους και να μην τις πιάσουν» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Έλληνας μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας αποκαλύπτει: «Οι γυναίκες με ρωτάνε πώς να σκοτώσουν τους άντρες τους και να μην τις πιάσουν» (vid)
Ο γνωστός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και εγκληματολόγος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε ποιες είναι οι συχνότερες ερωτήσεις που του γίνονται λόγω του επαγγέλματός του.

Ο νέος μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο 43χρονος Χρήστος Μαρκογιαννάκης εγκαταστάθηκε πριν από δώδεκα χρόνια στο Παρίσι ως ερευνητής εγκληματολογίας και εξελίχθηκε τελικά σε έναν από τους αγαπημένους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων των Γάλλων.

Σήμερα κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 της ΕΡΤ και αποκάλυψε τι τον ρωτάει ο κόσμος που τον συναντάει στον δρόμο. «Ως εγκληματολόγος, η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν συνήθως οι άντρες είναι αν υπάρχει κάποιος serial killer στην Ελλάδα. Από την άλλη, οι γυναίκες ρωτάνε πάντα "πως θα μπορούσα να σκοτώσω τον άντρα μου και να μη με πιάσουν". Χιουμοριστικά πάντα. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πνευματώδεις και είναι και μεγάλες αναγνώστριες. Οι γυναίκες είναι αυτές που διαβάζουν περισσότερο και εκείνες που προσφέρουν συχνά ως δώρο βιβλία στους άντρες» είπε αρχικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών και εξήγησε ότι είναι ένα θέμα που υπάρχει και παλιότερα και είναι κάτι που καταγράφεται παγκοσμίως. «Στη Γαλλία κάθε τρεις μέρες μια γυναίκα δολοφονείται στα χέρια του συντρόφου της και είναι κάτι που δυστυχώς προϋπήρχε. Πλέον γνωρίζουμε, καταγράφεται και επικοινωνείται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έξαρση, υπάρχει διαφορά στον τρόπο που τα λέμε σε σύγκριση με το παρελθόν που υπήρχε αυτός ο αισχρός όρος: "εγκλήματα πάθους". Με αυτό τον τρόπο δίναμε ένα ελαφρυντικό στον δράστη και κατηγορούσαμε εμμέσως και το θύμα. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον οι δημοσιογράφοι επικοινωνούν καλύτερα το θέμα. Ωστόσο, πρέπει να αλλάξει και η κοινωνία νοοτροπία. Το "δε με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός δημιουργεί προβλήματα».

Ποιος είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Με σπουδές στη Νομική και την Εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, και έχοντας εργαστεί ως δικηγόρος, τα τελευταία χρόνια ζει στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Είναι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και δοκιμιακών βιβλίων για την αισθητική του εγκλήματος, εμπνευστής της έννοιας criminart και μέλος της Crime Writers’ Association. Το βιβλίο του “Μυθιστόρημα με κλειδί” απέσπασε το Μεσογειακό βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος 2023