Συγκλονίζει ο πατέρας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη: «Ο γιος μου έφαγε "ισόβια", υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που είναι ψηλά»

Newsroom
Συγκλονίζει ο πατέρας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη: «Ο γιος μου έφαγε "ισόβια", υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που είναι ψηλά»
O πατέρας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που δολοφονήθηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια του Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και τόνισε ότι δεν θα ηρεμήσει αν δεν σταματήσει αυτός ο κύκλος της βίας.

Ο πατέρας του 31χρονου αστυνομικού που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση με τη ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη και κατέληξε 20 ημέρες μετά από τον βαρύτατο τραυματισμό του στον μηρό, μίλησε σήμερα το βράδυ (14/1) στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ».

Στην αρχή της εκπομπής, ο Αθανάσιος Λυγγερίδης μίλησε για τον γιο του και για εκείνη την μοιραία νύχτα του Δεκέμβρη. «Ο Γιώργος ήταν ένα καλό παιδί με ηθικές, με αξίες, με φιλότιμο... ΄Ένα χαρούμενο παιδί. Ήταν η χαρά της παρέας. Όλοι έλεγαν τα καλύτερα. Είμαι πολύ περήφανος που είχα και έχω αυτό το παιδί.

Θυμάμαι εκείνη τη νύχτα... Ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά. Το συμβάν το μάθαμε από το τηλέφωνο. Μας ενημέρωσε ένας φίλος του από την διμοιρία. Μας είπαν ότι χτύπησε σοβαρά στο πόδι. Φύγαμε αμέσως για το ΚΤΕΛ. Τότε, μας πήρε ο Υπουργός τηλέφωνο... Εκεί άρχισαν να έρχονται άλλες σκέψεις στο μυαλό μου. Μας πήραν με υπηρεσιακό όχημα και φτάσαμε το πρωί στην Αθήνα. Στην πρώτη ενημέρωση των γιατρών μας είπαν ότι ο Γιώργος είναι σε πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση και θα ενημερωνόμαστε για την πορεία του με την μέρα. Όλος ο κόσμος ήταν δίπλα μας. Όλη η Ελλάδα προσευχόταν για τον Γιώργο και για αυτό πιστεύω ότι δεν θα ξεχαστεί ο Γιώργος».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ο πατέρας του άτυχου αστυνομικού απαντά: «Θέλω να πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας και ο δικαστής είναι αξιότιμοι άνθρωποι. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από την ελληνική δικαιοσύνη. Περιμένω να δω και το τέλος όμως. Επίσης, πιστεύω ότι υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας... Όλοι το ξέρουμε ότι αυτοί είναι ψηλά. Τι παραπάνω άραγε έχουν αυτοί από μένα; Εάν αυτοί έχαναν το δικό τους παιδί τι θα έκαναν

 

Αργότερα σημείωσε ότι δεν θέλησε να μιλήσει ποτέ με κάποιον από τους κατηγορούμενους. «Δεν επιχείρησα να επικοινωνήσω και δεν θέλω να επικοινωνήσω. Δεν έχουν να μου πουν κάτι αυτοί οι άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν για να σκοτώσουν και να κάψουν περιουσίες ανθρώπων. Ξέρουν ότι αυτά που κρατάνε σκοτώνουν. Αυτό που έκαναν ήταν ενέδρα θανάτου. Βγήκαν για να σκοτώσουν. Σίγουρα, κάποιος ΜΑΤατζής θα έπεφτε... ».

«Αν καταδικαστεί ο 18χρονος δεν θα ηρεμήσω. Θα ησυχάσω όταν σταματήσει επιτέλους αυτή η βία. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηροί νόμοι. Γιατί λέμε ισόβια και δεν λέμε 18 χρόνια; Ο γιος μου έφαγε "ισόβια". Το δικό μου το σπίτι έκλεισε ισόβια» είπε με τρεμάμενη φωνή .

Στο τέλος της συνέντευξης, ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν τον έχει στηρίξει σε τίποτα. «Όλο υποσχέσεις... Περιμένω τόσο καιρό να δω τις υποσχέσεις να υλοποιούνται»

Το χρονικό της τραγωδίας στου Ρέντη

Η ναυτική φωτοβολίδα, που έπεσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στις 7 Δεκεμβρίου του 2023, τον είχε χτυπήσει στο αριστερό πόδι, βρίσκοντας αρτηρία και προκαλώντας του σοβαρή αιμορραγία.

Ο 31χρονος επί 10 λεπτά έχανε συνεχώς αίμα και υπέστη υποξαιμία.

Η φωτοβολίδα έσκασε μέσα στο πόδι του και καιγόταν συνεχώς επί 5 λεπτά, γιατί ο φωσφόρος, που περιείχε, έχει την ιδιότητα να μην σβήνει ούτε με νερό ούτε με αφρό.

Ο αστυνομικός αμέσως μετά τον τραυματισμό του και χωρίς να εφημερεύει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας μεταφέρθηκε εκεί. Οι γιατροί σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αιμορραγία αποφάσισαν λίγα 24ωρα αργότερα και ειδικότερα στις 12/12 να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού του εξαιτίας των μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και των εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού του.

Ο αστυνομικός, μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του, νοσηλευόταν σε καταστολή και υποβαλλόταν σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση, καθώς δεν λειτουργούσαν πολλά ζωτικά του όργανα.

Οι γιατροί διέκοψαν τη φαρμακευτική υποστήριξη στον 31χρονο, ώστε να βγει από την καταστολή. Οι προσπάθειές τους, όμως, να τον επαναφέρουν δεν είχαν επιτυχία και έτσι ο 31χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Δεκεμβρίου του 2023.