Προειδοποίηση επιστημόνων: «Οι φθινοπωρινοί μήνες είναι οι πιο επικίνδυνοι για φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα»

Προειδοποίηση επιστημόνων: «Οι φθινοπωρινοί μήνες είναι οι πιο επικίνδυνοι για φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα»
Τα όσα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Meteo για τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών από τη μελέτη των φαινομένων τα τελευταία 45 χρόνια προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Τους φθινοπωρινούς μήνες καταγράφηκαν οι πιο φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει η επιστημονική ομάδα του Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και οι περισσότερες απώλειες καταγράφονται την περίοδο του φθινοπώρου (60%), επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

1

«Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή», τονίζεται από το Meteo.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνει η επιστημονική ομάδα του Meteo, «υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται».

2

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες».

3