Βάλτε «Hip Hop Culture» να παίζει

Βάλτε «Hip Hop Culture» να παίζει
Το «Hip Hop Culture», η ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Λεούση, αναβιώνει αύριο (21:00) στο «Κύτταρο».

Όλα ξεκίνησαν από κάτω. Κυριολεκτικά; Η απάντηση είναι καταφατική, οριστική, διαχρονική. Μα, τι εννοείς; Τα βήματα του δρόμου, το χαμηλωμένο βλέμμα και η αναζήτηση διεξόδου, αυτά ήταν και είναι η αρχή των πάντων. Και το χιπ-χοπ δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάποιοι, λίγοι, στις ΗΠΑ και μετά παντού, μαζεύτηκαν, ζέσταναν τα κορμιά και μετά τις φωνές και άρχισαν το ραπάρισμα. Εκτόνωση, ξέσπασμα, επιθυμία για το καλύτερο. Και αυτοί που μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού, έγιναν αρκετοί, πολλοί, έγιναν κίνημα. Και το κίνημα έχει πίσω του μια ιστορία, εμπειρίες που δεν ξεχνιούνται, συνήθειες, εκφραστικά μέσα και αγώνες που δεν χάνονται. Φτάνουμε, λοιπόν, στην κουλτούρα και για το χιπ-χοπ αυτό σημαίνει ραπ, χορός (breakdance), γκράφιτι, DJ, σκρατσάρισμα, φαρδιά ρούχα, ανάποδα καπέλα, ανατρεπτική διάθεση, ψυχαγωγία. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την κουλτούρα αυτή, τη γλώσσα και το πνεύμα του χιπ-χοπ. Φυσικά και το φέραμε στα μέτρα μας και φυσικά το πρώτο βοηθητικό μέσο ήταν το ραδιόφωνο. Πώς αλλιώς θα γινόταν; Στην αγάπη και την τρέλα των ραδιοφωνικών παραγωγών βρήκε μια δεύτερη φωλιά. Η πρώτη ήταν ο δρόμος, πάντα θα είναι. Αυτοί που δεν απογοητεύτηκαν, επέμειναν και συνέχισαν, έφτιαξαν όμορφα πράγματα, όπως ραδιοφωνικές εκπομπές που έμειναν. Αύριο, στο «Κύτταρο», αναβιώνει μία απ’ αυτές: «Hip-Hop Culture» με τον Άρη Λεούση. Την παραγωγή της εκδήλωσης φροντίζει η «Action Esti».

Έκανε αυτό που έπρεπε!


Και με ένα απότομο γύρισμα του δίσκου, του χρόνου, των λέξεων και των αναμνήσεων, πάμε 25 χρόνια πίσω. Πάμε στα χρόνια που ο κόσμος άκουγε αληθινούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όπως ο Άρης Λεούσης. Το ελληνικό χιπ-χοπ έκανε τότε τα πρώτα του βήματα. Ξεχάστε τα σημερινά, τα μεγαλεία της απήχησης και της δημοφιλίας. Τότε ο καλλιτέχνης αυτού του είδους έπρεπε να προσπαθήσει πολύ για να βρει μια χαραμάδα φωτός, να βρει τον χώρο που του αναλογούσε. Η εκπομπή «Hip Hop Culture» συνέβαλε στη διάδοση, διάσωση και διαστολή του ελληνικού χιπ-χοπ σύμπαντος. Τα όρια, που σήμερα καλύπτουν τεράστια έκταση, δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποιος βοήθησε να μεγαλώσουν. Μην τα λέμε-γράφουμε ξανά.
Η εκπομπή ξεκίνησε στα τέλη των 90’s, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ατλαντίς». Και τι έκανε ο Λεούσης; Αυτό που έπρεπε! Έδωσε βήμα σε αυτούς που έψαχναν τον τρόπο να απευθυνθούν μαζικά στο κοινό. Έκανε τη δουλειά που σήμερα δεν είναι αυτονόητη. Έψαξε, βρήκε, άκουσε, προώθησε και ανέδειξε ράπερ που σήμερα θεωρούνται θρύλοι της σκηνής. Αυτό φυσικά έκανε καλό και στο κοινό. Οι ακροατές που αναζητούσαν κάτι διαφορετικό, που ήθελαν να διασκεδάσουν/ψυχαγωγηθούν αληθινά, το βρήκαν, μεταξύ άλλων, στο «Hip Hop Culture». Η εκπομπή έγινε κόμβος συνάντησης όλων αυτών που αγαπούσαν το χιπ-χοπ. Σημαντικό και πάντα αξιομνημόνευτο.

Λεούσης


Βοήθησε να διαμορφωθεί η σύγχρονη ελληνική χιπ-χοπ κουλτούρα


Ο Άρης Λεούσης, μέσα από την εκπομπή του, βοήθησε να διαμορφωθεί η σύγχρονη ελληνική χιπ-χοπ κουλτούρα. Και αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί! Αύριο, λοιπόν, φορτώνει κονσόλες, CD, κασέτες, βινύλια και εκπέμπει από τη σκηνή του «Κυττάρου». Φυσικά δεν θα είναι μόνος (κι αυτό θα είχε ενδιαφέρον). Μαζί του καλλιτέχνες που σήμερα όλοι ξέρουν και αγαπάνε. Τότε, όμως, κάπως έπρεπε να ακουστούν, να ακουστούν τα τραγούδια τους. Και ο Λεούσης ήταν εκεί! Όσοι βρεθείτε στο «Κύτταρο» θα ακούσετε ζωντανά τα κομμάτια που ακούγαμε στα ραδιόφωνα και τα ακουστικά μας εκείνη την εποχή. Διαβάστε και μετρήστε χιπ-χοπ ονόματα: Δημήτρης Μετζέλος, Νικόλας Razastarr, Σκηνοθέτης, ΝΤΠ, Παράφρων, Σέξπυρ, Ταραξίας, C-Jay (BnW), RG, Johnny Boy & Shadow Knight, Stereo Mike, Weird και πολλοί special guests! Το ζέσταμα έχει αναλάβει ο DJ Robo, ενώ στα decks θα βρίσκεται ο DJ Marble. Δύο πράγματα κρατήστε: την καλή σας διάθεση για να γουστάρετε και ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην κουζίνα αλληλεγγύης Βύρωνα «Οδυσσέας». Όσοι αγαπάνε το χιπ-χοπ αξίζει να βρεθούν στο «Κύτταρο». Η παράδοση, η ταυτότητα και η εξέλιξη του είδους σε μια σκηνή.

 


INFO
Εκδήλωση: "Hip Hop Culture" με τον Άρη Λεούση

Ημερομηνία: Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Τοποθεσία: Κύτταρο Live Club
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10€ Early Birds | 12€ Προπώληση | 15€ Ταμείο
Καταστήματα: Reload Stores (Ακαδημίας 81, Αθήνα) - Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Αθήνα) - Η Βρωμιάρα (Λεωφ. Παναγή Τσαλδάρη 16, Περιστέρι)

Οργάνωση Παραγωγής: Action Εστί | Artist Management & Events Production Press & Info: [email protected]

Για εισιτήρια ΕΔΩ