Βρετανίδα ξεναγός έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα 30 φορές και καταρρίπτει όλους τους μύθους για τη μυστηριώδη χώρα (vid)

Βρετανίδα ξεναγός έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα 30 φορές και καταρρίπτει όλους τους μύθους για τη μυστηριώδη χώρα (vid)
Μια Βρετανίδα ξεναγός έχει επισκεφθεί πάνω από 30 φορές τη Βόρεια Κορέα και εξηγεί τι ισχύει πραγματικά για τη μυστηριώδη σοσιαλιστική χώρα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ζωή στη Βόρεια Κορέα καλύπτεται από ένα τεράστιο μυστήριο. Αυτό δεν ισχύει για την ταξιδιώτισσα Zoe Stephens, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια έχει επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα περισσότερες από 30 φορές, τόσο ως τουρίστρια όσο και ως ξεναγός.

Επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Βόρεια Κορέα το 2016 και άρχισε να κάνει τα πρώτα της μεγάλα ταξίδια εκεί ένα χρόνο αργότερα. Για ένα διάστημα, διέσχιζε τα σύνορα κάθε μήνα και πολύ γρήγορα επισκέφθηκε όλες τις περιοχές της σοσιαλιστικής χώρας.

Μιλώντας στη MailOnline Travel, αποκαλύπτει τις εμπειρίες της σε μια χώρα που, κατά γενική ομολογία, έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο.

Η Zoe, η οποία μιλάει κινέζικα, κορεάτικα και ιαπωνικά και ζει στην Ταϊβάν, αποκαλύπτει πώς οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ πιο «φυσιολογικοί» από ό,τι νομίζουν οι Δυτικοί και «γελάνε όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να τους “διδάξουν” πράγματα όπως το Facebook και το Instagram».

 

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να πάει στη Βόρεια Κορέα;

«Καθόλου», σύμφωνα με τη νεαρή Βρετανίδα.

Η 30χρονη Ζωή εξήγησε: «Βασικά, απλώς έψαξα στη Google "North Korea Tour" και έκλεισα μια απλή εκδρομή. Όλοι νομίζουν ότι είναι δύσκολο να ταξιδέψεις εκεί, αλλά στην πραγματικότητα η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.

'Μπορείς να πας ακόμα και με βίζα - απλά συμπληρώνεις ένα απλό έντυπο, πληρώνεις έναν μικρό φόρο και στέλνεις ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σου. Αυτό είναι όλο».

Πώς είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας;

Η Ζωή απαντά: «Για να δώσω μια βαρετή απάντηση... είναι σαν κανονικοί άνθρωποι! Τους αρέσει να διασκεδάζουν, να πίνουν και να κάνουν βρώμικα αστεία. Ταυτόχρονα, παίρνουν τη δουλειά τους πολύ σοβαρά και είναι απίστευτα μορφωμένοι και ενημερωμένοι για τον κόσμο.

'Ο κόσμος θεωρεί ότι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και δεν γνωρίζουν τίποτα. Ωστόσο, οι οδηγοί το βρίσκουν ξεκαρδιστικό όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να τους «διδάξουν» πράγματα όπως το Facebook και το Instagram. Οι ίδιοι λένε συχνά: «Τα ξέρουμε όλα αυτά και δεν νομίζουμε ότι είναι τόσο σπουδαία... γιατί οι άνθρωποι θέλουν πάντα να μας τα δείχνουν;».

«Έχουν απίστευτες γνώσεις και οι γλωσσικές τους δεξιότητες είναι απίστευτες - ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάει ποτέ στο εξωτερικό.

'Οι ντόπιοι δεν μιλούν πολύ καλά τα αγγλικά, αλλά πρόκειται για μια καλά μορφωμένη κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους, ακόμη και σε πανεπιστημιακό επίπεδο'».

Αισθάνθηκε ποτέ να κινδυνεύει;

«Ειλικρινά, ούτε μία φορά», απαντά η Zoe.

Είδε κάποια ανισότητα;

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπεις στις πόλεις και στις επαρχιακές περιοχές», απαντά η ταξιδιώτισσα.