Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο: Η τεράστια συμβολή του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (vid)

Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ένας από τους τελευταίους Ινδιάνους Ναβάχο: Η τεράστια συμβολή του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (vid)
Πέθανε ένας από τους τελευταίους Navajo Code Talkers, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για τη νίκη των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στέλνοντας κρίσιμα μηνύματα σε έναν κώδικα βασισμένο στη γλώσσα των Navajo.

Πέθανε ο John Kinsel Sr. σε ηλικία 107 ετών, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες Navajo Code Talkers που μετέδιδαν μηνύματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με βάση τη μητρική γλώσσα της φυλής τους.

Οι αξιωματούχοι του έθνους των Νάβαχο στο Window Rock στην Αριζόνα ανακοίνωσαν τον θάνατο του Kinsel το Σάββατο (19.10).

Ο πρόεδρος της φυλής Buu Nygren έδωσε εντολή όλες οι σημαίες στον καταυλισμό της φυλής να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 27 Οκτωβρίου προς τιμήν του Kinsel.

Ο Κίνσελ, όπως σημειώνει ο Guardian, ήταν ένας από τους 400 Ναβάχο που χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα Ντάιν για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κώδικα που επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να επικοινωνεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εχθροί των ΗΠΑ ποτέ δεν κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα.

 

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εκατοντάδες ινδιάνοι Ναβάχο στρατολογήθηκαν από τους πεζοναύτες για να υπηρετήσουν στον αμερικάνικο στρατό ως Code Talkers, μεταδίδοντας μηνύματα με βάση την άγραφη τότε μητρική τους γλώσσα.

Οι Ινδιάνοι κατάφεραν να προκαλέσουν σύγχυση στους Ιάπωνες στρατιωτικούς κρυπτογράφους και συμμετείχαν σε όλες τις επιθέσεις που διεξήγαγαν οι πεζοναύτες στον Ειρηνικό από το 1942 έως το 1945, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στο Γκουανταλκανάλ, την Ταράουα, το Πελελίου και την Ίβο Τζίμα.

Οι Code Talkers έστειλαν χιλιάδες μηνύματα με τις κινήσεις των ιαπωνικών στρατευμάτων, τις τακτικές στο πεδίο της μάχης και άλλες κρίσιμες επικοινωνίες και η συμβολής τους στην έκβαση του πολέμου θεωρείται κομβικής σημασίας.

Σημειώνεται ότι με τον θάνατο του Kinsel, μόνο δύο Navajo Code Talkers είναι ακόμα ζωντανοί: Ο πρώην πρόεδρος των Ναβάχο Peter MacDonald και ο Thomas H. Begay.