Γερμανοί και Τούρκοι τσακώνονται για το ντονέρ: «Είναι μέρος της γαστρονομικής ιστορίας της Γερμανίας»
Με την τουρκική κυβέρνηση να ζητά να αναγνωριστεί το döner kebab ως τουρκική σπεσιαλιτέ, το γνωστό σε όλους μας φαγητό έχει αναδειχθεί σε μεγάλο θέμα συζήτησης στη Γερμανία αυτή τη στιγμή.
Η βιομηχανία του ντονέρ στη Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση ως τώρα, καθώς η Τουρκία περιμένει να μάθει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το καταχωρήσει στα προϊόντα ΠΟΠ. Αν συμβεί τελικά αυτό, θα υπάρξουν νέες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται ένα προϊόν ως ντονέρ, προϋποθέσεις που θα επιβάλλει η ίδια η Τουρκία.
Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως αν η ΕΕ πει το «ναι» στην Τουρκία θα υπάρξει μεγάλη γραφειοκρατία και η τιμή του ντονέρ θα εκτοξευτεί.
Το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας (BMIL) ήταν ένας από τους 11 οργανισμούς που κατέθεσαν ένσταση. «Λάβαμε γνώση της αίτησης της Τουρκίας με κάποια έκπληξη», ανέφερε εκπρόσωπος σε δήλωσή του στο BBC.
«Το döner kebab είναι μέρος της γαστρονομικής ιστορίας της Γερμανίας και η ποικιλομορφία των μεθόδων παρασκευής του αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της χώρας μας - αυτό πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εντολή στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Γερμανίας να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβασμού, αλλά οι επιπτώσεις οποιασδήποτε συμφωνίας είναι πιθανό να γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, καθώς το döner έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα της Τουρκίας.