Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά από 2.300 χρόνια
Ένας λευκός χιτώνας που βρέθηκε στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, λένε οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι που εργάζονται στη Βεργίνα ανακάλυψαν νέα αντικείμενα μέσα στον Βασιλικό Τύμβο ΙΙ, που από καιρό συνδέεται με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Archaeology πρόκειται για ένα κομμάτι υφάσματος μωβ χρώματος που είχε βρεθεί σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και ένα χρυσό στεφάνι.
Ωστόσο, αυτό που προβλημάτισε τους αρχαιολόγους είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκε στον τάφο του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά του Φιλίππου Γ. Οι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι ο Φίλιππος Γ' κληρονόμησε τον χιτώνα μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. σε νεαρή ηλικία 32 ετών.
Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ελλάδα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ο χιτώνας από τον τάφο -που βρέθηκε έντονα κατακερματισμένος- ταιριάζει με τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει καταγραφεί ιστορι9κά σε πολλά βιβλία.
«Η όψη του ταιριάζει ακριβώς με την περιγραφή στις αρχαίες πηγές του ιερού περσικού mesoleucon sarapis», αναφέρει ο καθηγητής στη μελέτη του.
'«Ανήκει στον βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο και θεωρείται το πιο πολύτιμο αντικείμενο στην αρχαιότητα» πρόσθεσε.
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο χιτώνας βρέθηκε στον «Τάφο ΙΙ», έναν από τους τρεις τάφους που αποκαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στη Βεργίνα το 1977.
Ο καθηγητής Μπαρτσιώκας σημειώνει ότι ο χιτώνας βρέθηκε τότε σε «αποσπασματική κατάσταση», αλλά μια νέα φυσική, χημική και μικροσκοπική ανάλυση αποκάλυψε ότι αποτελείται από ένα βαμβακερό ύφασμα βαμμένο μοβ που «χρησιμοποιούνταν μόνο για την ελίτ».