Έλληνες επιστήμονες εξηγούν τι θα συμβεί στην Αττική αν πέσει ο ίδιος όγκος νερού με της Βαλένθια: Οι πιο τρωτές περιοχές (vid)
Σκηνές αποκάλυψης εξελίσσονται στη Βαλένθια και τις άλλες περιοχές της Ισπανίας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Καθώς ο αριθμός των νεκρών -202 μέχρι στιγμής- συνεχίζει να ανεβαίνει και έρχονται προειδοποιήσεις για νέες πλημμύρες, απεγνωσμένοι κάτοικοι ψάχνουν στους θαμμένους στη λάσπη διαδρόμους των καταστραμμένων σούπερ μάρκετ, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, έχει κηρύξει την περιοχή ζώνη καταστροφής.
«Οι συγκεκριμένες πλημμύρες είναι μόνο ένα στοιχείο της κλιματικής κρίσης, καθώς έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θα καταστρέφουν όλο και πιο μεγάλες περιοχές και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση. Αυτό το σκηνικό ουσιαστικά συνθέτει και την κλιματική κρίση. Θα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες με αυτές της Βαλένθια. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, είναι πάνω από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Στη Βαλένθια υπήρχε ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης για τις πλημμύρες, όπως και μέτρησης σε κάθε σημείο του ύψους του νερού, και καταστράφηκε το ίδιο το επιχειρησιακό κέντρο. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας ορισμένα φαινόμενα. Είναι εξαιρετικά ακραία και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Λέκκας, Καθηγητής του ΕΚΠΑ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Συνεχίζοντας, ο κ. Λέκκας, ερωτηθείς σχετικά, έκανε μία σύγκριση του ακραίου φαινομένου στη Βαλένθια με τον Daniel και τον Ιανό που έπληξαν τη Θεσσαλία.
«Έχει τα χαρακτηριστικά του Daniel, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαφέρει. Ο Daniel και ο Ιανός ήταν φαινόμενα τα οποία εξελίχθηκαν σε ποτάμιες πλημμύρες, δηλαδή σιγά-σιγά. Στην Βαλένθια έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στο έδαφος, καθώς 400 χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε 6 ώρες. Σε αυτό συνέβαλε και το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε όλες αυτές τις ποσότητες με πολύ γρήγορο ρυθμό προς τη θάλασσα», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Θέση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα πήρε και ο διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές,ο οποιός μιλώντας στον ΣΚΑΙ σχετικά με το τι θα συμβεί αν πέσει ο ίδιος όγκος νερού που έπεσε στη Βαλένθια στο Λεκανοπέδιο, παρουσίασε ένα μοντέλο για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα, ενώ εξήγησε ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο πρέπει ο Κηφισός και οι διατομές του είναι καθαρές, χωρίς μπάζα και σκουπίδια να φράζουν την δίοδο και έξοδο του νερού.
«Ο κίνδυνος που εξαρτάται αν θα έχει μια περιοχή δεν εξαρτάται μόνο από το πλημμυρικό κύμα και πόσο θα επεκταθεί, αλλά και ποια τρωτότητα έχουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αν έχουμε κτίρια τα οποία έχουμε στις όχθες των ανοικτών ρεμάτων, εάν αυτά είναι υπόγεια ή έχουν πιλοτές, εάν τα κτίρια είναι φτιαγμένα από υλικά πολύ ευάλωτα σε μια πλημμύρα ή λασπορροή. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αναλυθεί σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο σε όλη αυτή την περιοχή. Στον χάρτη που φαίνεται στους δέκτες, με όσο πιο έντονο σκούρο χρώμα, τόσο πιο υψηλού κινδύνου είναι τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα από άποψη τρωτότητας. Η Καλλιθέα και το Μοσχάτο, είναι από τις πιο τρωτές περιοχές», ανέφερε ο κ. Κοντοές.
«Για τα φυσιολογικά δεδομένα, τα αντιπλημμυρικά μας έργα είναι εντάξει. Σε ακραία φαινόμενα, όπως αυτό τύπου "Daniel", χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά και να δημιουργηθούν φυσικές λύσεις, λεκάνες, οι οποίες να συγκρατούν το νερό πριν φτάσει στα εγκιβωτισμένα κομμάτια. Δηλαδή ξεκινάμε από πολύ ψηλά στην Αττική για να φτάσουμε στις περιοχές που πλέον πλημμυρίζουν, πρέπει να έχουμε καθαρά δίκτυα, καθαρά όμβρια και πρόσθετα έργα» συμπλήρωσε.