Ο Νετανιάχου παρομοίασε τα επεισόδια στο Άμστερναμ με τη Νύχτα των Κρυστάλλων και έδωσε εντολή στη Μοσάντ για νέα μέτρα

Κώστας Μιχαήλ
Ο Νετανιάχου παρομοίασε τα επεισόδια στο Άμστερναμ με τη Νύχτα των Κρυστάλλων και έδωσε εντολή στη Μοσάντ για νέα μέτρα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στη Μοσάντ να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την αποφυγή βιαιοτήτων κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε σήμερα Παρασκευή (8/11) εντολή στη Μοσάντ να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την αποφυγή βιαιοτήτων κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων, μία ημέρα μετά τα επεισόδια στο Άμστερνταμ.

«Έδωσα εντολή στον αρχηγό της Μοσάντ και σε άλλους αξιωματούχους να προετοιμάσουν τα σχέδιά μας δράσης, το σύστημά μας συναγερμού και την οργάνωσή μας μπροστά σε αυτήν τη νέα κατάσταση», είπε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου.

Όπως αναφέρει το ΤIMES OF ISRAEL, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρομοίασε τα χθεσινά επεισόδια στο Άμστερνταμ με τη Νύχτα των Κρυστάλλων το 1938. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η 86η επέτειος της Νύχτας των Κρυστάλλων πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Άμστερνταμ».

«Αύριο, συμπληρώνονται 86 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, όταν οι Εβραίοι σε ευρωπαϊκό έδαφος δέχθηκαν επιθέσεις επειδή ήταν Εβραίοι. Αυτό συμβαίνει και τώρα», δήλωσε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου 1938,

 

«Υπάρχει, όμως, μία διαφορά τώρα: ο εβραϊκός λαός έχει πλέον το δικό του κράτος», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι προσθέτοντας ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις δεν αποτελούν κίνδυνο μόνο για τους Εβραίους, αλλά για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων - Το πογκρόμ κατά των Εβραίων

Η Kristallnacht, κατά λέξη, η "Νύχτα των Κρυστάλλων", είναι γνωστή επίσης και ως "Νύχτα των Σπασμένων Τζαμιών". Ο όρος αναφέρεται στο κύμα βίαιων αντισημιτικών πογκρόμ που έλαβαν χώρα στις 9 και 10 Νοεμβρίου 1938. Αυτό το κύμα βίας εξαπλώθηκε στη Γερμανία, στην προσαρτημένη Αυστρία και σε περιοχές της Σουδητίας στην Τσεχοσλοβακία που πρόσφατα είχαν καταληφθεί από γερμανικά στρατεύματα.

Η Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων) πήρε το όνομά της από τα θραύσματα γυαλιών που θύμιζαν κρύσταλλα όπως ήταν σκορπισμένα στους δρόμους της Γερμανίας την επόμενη ημέρα του πογκρόμ- σπασμένα τζάμια από τα παράθυρα συναγωγών, σπιτιών και από τις προθήκες των εβραϊκών επιχειρήσεων που λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

Το κύμα βίας υποκινήθηκε κυρίως από αξιωματούχους του Ναζιστικού Κόμματος, μέλη των Ταγμάτων Εφόδου (Sturmabteilungen ή SA) και τη Χιτλερική Νεολαία.

Στις μέρες που ακολούθησαν το πογκρόμ, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Kristallnacht ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα του λαϊκού αισθήματος με αφορμή τη δολοφονία του Ερνστ φομ Ρατ. Ο Ερνστ φομ Ρατ ήταν ένας αξιωματούχος της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Οι ταραξίες κατέστρεψαν συνολικά 267 συναγωγές σε όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουδητία. Πολλές συναγωγές παραδόθηκαν στις φλόγες όλη τη νύχτα σε πλήρη θέα του κοινού και των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι είχαν λάβει εντολές να παρέμβουν μόνο για να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρκαγιών σε γειτονικά κτήρια.

Το πογκρόμ ήταν ιδιαίτερα βάναυσο στο Βερολίνο και στη Βιέννη, δύο πόλεις που φιλοξενούσαν τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες του γερμανικού Ράιχ. Άτακτες ομάδες στρατιωτών των Ταγμάτων Εφόδου περιφέρονταν στους δρόμους και επιτίθεντο σε Εβραίους εισβάλλοντας στα σπίτια τους ή αναγκάζοντας όσους Εβραίους συναντούσαν στο δρόμο τους να προβούν σε πράξεις δημόσιου αυτοεξευτελισμού.