Ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο εμφάνισης... θανατηφόρας ασθένειας

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο εμφάνισης... θανατηφόρας ασθένειας
Ειδικοί ανέφεραν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος υπάρχει πιθανότητα να αυξήσει την εμφάνιση επικίνδυνης ασθένειας.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία ανέδειξε έναν πιθανό κίνδυνο από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror , το αγελαδινό γάλα, συμπεριλαμβανομένου του αποβουτυρωμένου, λέγεται ότι είναι επιβλαβές επειδή η λακτόζη του προκαλεί επιβλαβείς φλεγμονές και κυτταρικές βλάβες, οι οποίες αυξάνουν την πίεση στην καρδιά.

Η στεφανιαία νόσος περιγράφεται μερικές φορές ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» και αποτελεί πολύ συχνή αιτία θανάτου σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι φαίνεται να επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες, λόγω του γεγονότος ότι οι άνδρες μπορούν να χωνέψουν καλύτερα τη ζάχαρη.

Η ομάδα διεξήγαγε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 101.000 άτομα και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 400 ml γάλακτος κάθε μέρα, συνδέεται με 5% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες.

 

Τα πράγματα ήταν ακόμη πιο... ζοφερά αν έπιναν περισσότερο γάλα. Ο κίνδυνος τους αυξανόταν κατά 12% για 600ml την ημέρα ή κατά 21% για 800ml. Και με το γάλα να μπαίνει στο λάτε μας, στα δημητριακά, στις ζεστές σοκολάτες, ό,τι θέλετε, είναι πιθανό να πίνουμε πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζουμε.

Οι επιστήμονες συμβούλευσαν ότι η αντικατάσταση μέρους του γάλακτος στη διατροφή με γιαούρτι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο. Γράφοντας στο περιοδικό BMC Medicine, ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Karl Michaëlsson δήλωσε: «Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ανάλυσή μας υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος άνω των 300ml ημερησίως και των υψηλότερων ποσοστών ισχαιμικής καρδιοπάθειας και συγκεκριμένα του εμφράγματος του μυοκαρδίου [καρδιακή προσβολή] στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

«Ο υψηλότερος κίνδυνος στις γυναίκες ήταν εμφανής ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά. Η αντικατάσταση του μη ζυμωμένου γάλακτος με μέτρια πρόσληψη ζυμωμένου γάλακτος θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους».