Οι ταβέρνες αναγκάστηκαν φέτος να αφαιρέσουν ένα αγαπημένο πιάτο από τα μενού τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι ταβέρνες αναγκάστηκαν φέτος να αφαιρέσουν ένα αγαπημένο πιάτο από τα μενού τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της παραγωγής μυδιών, αφήνοντας τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα χωρίς ένα από τα βασικά συστατικά τους.

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφηκαν στη Μεσόγειο θάλασσα όλο το καλοκαίρι του 2024, ενώ τις συνέπειες τις «πληρώνουν» τώρα οι ψαράδες και οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου κατέγραψε νέο ρεκόρ στα μέσα Αυγούστου φθάνοντας τους 28,9°C και ξεπερνώντας το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε το κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας. Σύμφωνα με το climatebook.gr οι υψηλότερες τιμές εντοπίστηκαν στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου.

Ένας κλάδος που βιώνει μέχρι και σήμερα τις συνέπειες αυτής της υπερθέρμανσης των θαλάσσιων υδάτων είναι οι μυδοκαλλιεργητές. Όπως αναφέρει στο αφιέρωμα της η independent, ο Αναστάσιος Ζακαλκάς σήκωσε τα δίχτυα της μυδοκαλλιέργειάς του στο Αιγαίο Πέλαγος τον περασμένο μήνα και παρατήρησε κάτι πρωτοφανές: Τα δίχτυα δεν ήταν γεμάτα με όστρακα και μαλάκια, αλλά με ραγισμένα και άδεια κελύφη.

Έτσι, σύμφωνα με την βρετανική Express, οι Έλληνες εστιάτορες αφαιρούν τα μύδια λόγω κρίσης στις μυδοκαλλιέργειες.

 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη θάλασσα πλήττουν τη συγκομιδή μυδιών στην Ελλάδα. Ο κ. Ζακαλκάς δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τη σοδειά του 2025, αφού, όπως λέει στο βρετανικό Μέσο, έχουν χαθεί όλοι οι σπόροι για την επόμενη σεζόν.

«Η καταστροφή είναι τεράστια», δήλωσε ο 35χρονος πριν από δύο εβδομάδες. «Δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε από εδώ και πέρα. Η κύρια και μοναδική μας δουλειά είναι τα μύδια», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, οπότε το κράτος πρέπει να μας στηρίξει» πρόσθεσε.

Όπως και άλλες μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, η οποία φέτος οδήγησε σε μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ, ξηρασία και πυρκαγιές. Οι καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κάστανων, των μήλων και των κερασιών έχουν πληγεί, με τους επιστήμονες να λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες και στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Η Indipendent σημειώνει ότι υδατοκαλλιέργεια έφερε άνω των 619 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του κράτους το 2021.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι από τους κύριους παραγωγούς του μεσογειακού μυδιού στην Ευρώπη και εξάγει ετησίως περίπου 20.000 τόνους που εκτρέφονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Για τις περίπου 100 οικογένειες μυδοκαλλιεργητών το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο. «Φοβόμαστε», δήλωσε ο Σωτήρης Τσάρος, ένας άλλος μυδοκαλλιεργητής. «Αν αυτό ξανασυμβεί του χρόνου, θα φύγουμε όλοι και ό,τι έχουμε κάνει τα τελευταία 30 χρόνια θα χαθεί».