Ποια στρατόπεδα κλείνουν οριστικά και ποια συγχωνεύονται: Πιθανό «λουκέτο» σε άλλα 250

Επιμέλεια: Newsroom
Ποια στρατόπεδα κλείνουν οριστικά και ποια συγχωνεύονται: Πιθανό «λουκέτο» σε άλλα 250
Σαρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η «Ατζέντα 2030» φέρνει νέα δομή στο στρατό με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης να τοποθετείται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η οικονομία κλίμακας και σε αυτό το πλαίσιο πολλές μονάδες που τώρα είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα με μηδαμινή ή υπέρογκη επάνδρωση θα συγχωνευθούν.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον μια μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης θα κλείσει και στην Αττική μια μονάδα με… «καμινάδα» θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

1

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα, οδεύουν προς κατάργηση. Στην Αττική η λίστα των «λουκέτων» περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στο Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης αναμένεται να κλείσει εγκατάσταση αποθηκών, ενώ συγχωνεύσεις δομών που υπολειτουργούν προβλέπονται ακόμα και στον ακριτικό Έβρο.

 

Επίσης στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού.

Σύμφωνα με το enikos.gr, η μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705, αποφασίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης. Αυτό είναι το τελικό νούμερο που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού προηγουμένως έλεγε για 831 στρατόπεδα και κλείσιμο 138, που σήμαινε ότι θα κατέληγαν 693.

Ωστόσο, έχει σημασία η αναφορά του Νίκου Δένδια ότι ο στόχος ήταν να κλείσουν 387 στρατόπεδα, δηλαδή επιπλέον 250. Ωστόσο όπως είπε, ο λόγος που αποφάσισαν να περιοριστούν στα 137 είναι «γιατί δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250». Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο κι άλλων στρατοπέδων, μένει ωστόσο να φανεί πότε θα πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι ο στόχος είναι τα 137 να κλείσουν μέσα στο 2025. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπολογίζεται ότι σε βάθος δεκαετίας από το κλείσιμο των στρατοπέδων θα εξοικονομηθούν περίπου 1.2 δισ.