Ποιος ανακάλυψε τον τροχό; Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση στο πανάρχαιο ερώτημα
Οι αρχαιολόγοι ίσως να είναι πιο κοντά στο να μάθουν ποιος εφηύρε τελικά τον τροχό, αφού πρόσφατα ανακάλυψαν πέτρινους σταθεροποιητές ατράκτου στο Ισραήλ, ηλικίας 12.000 χρόνων!
Αυτό καθιστά αυτές τις κυλιόμενες πέτρες 6.000 χρόνια παλαιότερες από τους παλαιότερους τροχούς που μελετούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Plos One».
These 12,000-year-old stones may finally prove when the wheel was invented, scientists say https://t.co/zoZOaJGY7s pic.twitter.com/tsTY5fIMaY
— New York Post (@nypost) November 14, 2024
«Αυτές οι διάτρητες πέτρες είναι στην πραγματικότητα οι πρώτοι τροχοί σε μορφή και λειτουργία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Leore Grosman, ο οποίος συνέταξε την έρευνα μαζί με άλλους ειδικούς από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι πέτρες χρησιμοποιούνταν πιθανότατα ως σφονδύλια ατράκτου - στρογγυλά, σταθμισμένα αντικείμενα που προσαρτώνται σε ένα ραβδί ατράκτου, επιτρέποντάς του να συγκεντρώνει αποτελεσματικά ίνες όπως το μαλλί και να τις μετατρέπει σε νήμα.
Αυτή η πρώιμη χρήση, πιστεύουν ότι άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές εφευρέσεις που βασίστηκαν σε τροχούς, όπως ο τροχός του αγγειοπλάστη και ο τροχός του αμαξιδίου.
Η μελέτη των αρχαιολόγων αναφέρει: «Ο τροχός και ο άξονας έφεραν επανάσταση στην ανθρώπινη τεχνολογική ιστορία, μετατρέποντας τη γραμμική σε περιστροφική κίνηση και προκαλώντας την κίνηση τμημάτων συσκευών.
'Ενώ η αρχαία προέλευσή του συνδέεται συνήθως με την εμφάνιση των αμαξών κατά την Εποχή του Χαλκού, εμείς εστιάζουμε σε ένα πολύ παλαιότερο εύρημα σε σχήμα τροχού - ένα εξαιρετικό σύνολο από πάνω από εκατό διάτρητα βότσαλα από το χωριό Natufian ηλικίας 12.000 ετών.
'Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως στρόβιλοι ατράκτου για την κλώση ινών».