Βρετανός άφησε το Λονδίνο για μια «ονειρική» ζωή στην Ελλάδα και δε το μετάνιωσε: «Η οδήγηση είναι μια περιπέτεια και η γραφειοκρατία πρόκληση»
Με την απόσπαση μεριδίου 13% στην αγγλική ταξιδιωτική αγορά, η Ελλάδα μπήκε φέτος στην πεντάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους βρετανούς ταξιδιώτες.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έκθεσης της Ενωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) για τις συνήθειες διακοπών των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2024-25. Χιλιάδες Βρετανοί επιλέγουν την χώρα μας για τις διακοπές τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Daily mail, πολλοί Βρετανοί έχουν αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν μετακομίσει στη χώρα μας.
Ένας από αυτούς είναι ο Βρετανο-βενεζουελάνος Daniel Carrizalez, ο οποίος εγκατέλειψε το Λονδίνο και εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο με την οικογένειά του το 2010. Ο 49χρονος μουσικοσυνθέτης και επιχειρηματίας μετακόμισε με τη σύζυγό του και την τεσσάρων μηνών κόρη του και έκτοτε απέκτησε άλλη μια κόρη στην Ελλάδα.
Ο ίδιος μίλησε στη MailOnline Travel και εξήγησε ότι: «Μας τράβηξε ο μεσογειακός τρόπος ζωής, ο πλούσιος πολιτισμός και τα όμορφα τοπία. Η Ελλάδα προσέφερε έναν πιο αργό, πιο ικανοποιητικό ρυθμό ζωής και την ευκαιρία να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας κοντά στη φύση και τις ισχυρές αξίες της κοινότητας».
Ο Daniel λέει ότι δεν είχε βιώσει ποτέ μια τέτοια «αίσθηση κοινότητας» πριν μετακομίσει στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια αποκαλύπτει: «Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η βαθιά και γνήσια φιλικότητα των ανθρώπων εδώ. Η ζεστασιά και η φιλοξενία είναι ακόμη πιο έντονες από ό,τι περίμενα. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να σε κάνουν να νιώσεις ευπρόσδεκτος.
Ο χαλαρός και υγιεινός ελληνικός τρόπος ζωής ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μετακόμισης για τον Daniel, ο οποίος λατρεύει «να κάνει βόλτα και να απολαυμβάνει τη φυσική ομορφιά» και ανθρώπους που «νοιάζονται πραγματικά ο ένας για τον άλλον».
Ο Βρετανός εξηγεί ότι «η εγκληματικότητα δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στο Ναύπλιο» και παρόλο που υπάρχει «μικροεγκληματικότητα», «γενικά αισθάνεται πολύ ασφαλής και οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον».
Ενώ ο τρόπος ζωής είναι σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Daniel παραδέχεται ότι η γραφειοκρατία αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρει: « Ο ρυθμός μπορεί να είναι λίγο πιο αργός. Πράγματα όπως η γραφειοκρατία και δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο απ' ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που μπορεί να απογοητεύσει. Τα πράγματα τείνουν να είναι πιο εκσυγχρονισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, ο Daniel λέει ότι «είναι γενικά καλή», αλλά εξηγεί ότι ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει «άμεση εξυπηρέτηση και εξαιρετικούς ειδικούς σε προσιτές τιμές», ενώ η δημόσια υγειονομική περίθαλψη μπορεί «μερικές φορές να είναι πιο αργή, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές».
Επίσης, η οδήγηση στην Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι σαν «περιπέτεια», λέει ο Daniel, με τους «στενούς και ελικοειδείς αγροτικούς δρόμους» να αποτελούν πρόκληση.
Το φαγητό έξω είναι «φανταστικό», προσθέτει ο Daniel, ο οποίος λατρεύει την έμφαση που δίνει η χώρα στα φρέσκα και τοπικά υλικά». Το αγαπημένο του εστιατόριο είναι μια «μαγική» ταβέρνα που ονομάζεται Bounos.Psarosavouras στην παλιά πόλη του Ναυπλίου με θέα στη θάλασσα και το κάστρο Μπούρτζι.