Άγγιγμα Ψυχής: Ο παθιασμένος έρωτας του αρχιμανδρίτη με τη φοιτήτρια που έστειλε στα δικαστήρια τον Μανουσάκη

Άγγιγμα Ψυχής: Ο παθιασμένος έρωτας του αρχιμανδρίτη με τη φοιτήτρια που έστειλε στα δικαστήρια τον Μανουσάκη
Ο έρωτας ενός υψηλά ιστάμενου κληρικού με μία όμορφη 20χρονη κοπέλα «έσπασε» τα κοντέρ της τηλεθέασης, αλλά προκάλεσε και σφοδρές αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Σε σοκ βρίσκεται ο καλλιτεχνικός κόσμος, ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τηλεόρασης, έπειτα από την είδηση ότι ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή. Σε ηλικία 74 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων, έπειτα από μάχη που έδινε στο νοσοκομείο, αφήνοντας ένα αναντικατάστατο κενό.

Με μακρά πορεία και τηλεοπτικές επιτυχίες που έχουν αφήσει ιστορία, αφήνει ένα μεγάλο έργο στη μικρή οθόνη που θα τον κάνει να παραμένει για πάντα ζωντανός στις καρδιές του κοινού.

Τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών ο Μανούσος Μανουσάκης τα έκανε στην ΕΡΤ με τις Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989).

Q

 

Στη συνέχεια ακολούθησε η ιδιωτική τηλεόραση και ο ΑΝΤ1 με τις σειρές Τμήμα Ηθών (1992-1995), Ταύρος με Τοξότη (1994-1995) και Δρόμοι της Πόλης (1995-1996) να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το 1997 σκηνοθέτησε για το Mega την σειρά «ψίθυροι καρδιάς» που γνώρισε απίστευτη τηλεοπτική επιτυχία με τον παράνομο έρωτα ανάμεσα σε Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και τον Απόστολο Γκλέτσο. Οι επιτυχίες δεν τελείωσαν εκεί και το 1998 σκηνοθετεί την σειρά του ΑΝΤ1 «άγγιγμα ψυχής» με πρωταγωνιστές τον Σταύρο Ζαλμά και τη Θεοφανία Παπαθωμά, σε ακόμη έναν απαγορευμένο τηλεοπτικό έρωτα. Συγκεκριμένα, με ποσοστά τηλεθέασης που άγγιζαν το 70%, το «Άγγιγμα Ψυχής» μετατράπηκε σε ένα από τα ελληνικά σήριαλ με τη μεγαλύτερη απήχηση στο ελληνικό κοινό.

Η αμφιλεγόμενη και ανατρεπτική για την εποχή υπόθεση αφορούσε τον παθιασμένο αλλά και απαγορευμένο έρωτα ενός αρχιμανδρίτη με μια φοιτήτρια. Όπως μπορούμε να φανταστούμε, ένας δεσμός ενός αρχιερέα με μια πολύ νεότερη του ήταν κάτι που θα ταρακουνούσε την συντηρητική ελληνική κοινωνία.

Ήδη από τα μέσα του 1998, πολύ πριν η σειρά κάνει πρεμιέρα, οι πρώτες πληροφορίες θορύβησαν τους εκκλησιαστικούς κύκλους, οι οποίοι τότε ασκούσαν σημαντική επιρροή στην κοινωνία και ο λόγος τους μετρούσε. Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης είχε αντιληφθεί τις πρώτες αντιδράσεις και μη θέλοντας να έρθει σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, κανόνισε μία συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στη συνάντηση που είχαν εξήγησε στον αρχιεπίσκοπο ότι η πλοκή της σειράς δεν θα επικεντρωνόταν στην ασέβεια του ιερέα, αλλά στην εσωτερική πάλη με τα «πάθη» του. Ο Χριστόδουλος, αφού άκουσε προσεκτικά τον σκηνοθέτη και πείστηκε για τις προθέσεις του, τόνισε ότι «η Εκκλησία δε λογοκρίνει» και τον διαβεβαίωσε ότι δε θα αντιμετωπίσει εμπόδια από μεριάς του.

Παρά τη χαλαρή στάση του μακαριστού Χριστόδουλου, μόλις προβλήθηκαν τα πρώτα επεισόδια, οι αντιδράσεις των ιερέων ήταν σφοδρές. Ο έρωτας ενός υψηλά ιστάμενου κληρικού με μία όμορφη 20χρονη κοπέλα προκάλεσε την ενόχληση της εκκλησίας. Πολλοί πιστοί αλλά και ιερείς ζητούσαν τη διακοπή της προβολής.

Οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς μίλησαν πρόσφατα στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και αποκάλυψαν ότι η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας αντέδρασε πολύ αρνητικά ήδη από τα πρώτα επεισόδια, ενώ δεν τους επέτρεψε να κάνουν γυρίσματα σε ναούς.

«Η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας το πήρε πάρα πολύ άσχημα. Δεν μας επέτρεψε τότε να κάνουμε γυρίσματα σε ναούς. Και αναγκαστήκαμε και πήγαμε στα Γιάννενα, όπου ήταν εκεί τότε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος που μας επέτρεψε στην Μονή του να κάνουμε γυρίσματα» είπε ο Σταύρος Ζαλμάς.

Σύμφωνα με τη mixanitouxronou, ένας βυζαντινολόγος, μέλος της χριστιανικής οργάνωσης «Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός» κατέθεσε αγωγή έναντι του καναλιού και των συντελεστών απαιτώντας τη διακοπή της σειράς. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 1999 και το «Άγγιγμα Ψυχής» συνέχισε με την κανονική ροή των επεισοδίων.