Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της: Συναρπαστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού (vid)

Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της: Συναρπαστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού (vid)
Το Nat Geo απέκτησε ανέδειξε πώς ένας στρατός αρχιτεκτόνων και τεχνιτών ανοικοδόμησε την εκκλησία πίσω στο ιερό της μεγαλείο.

Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες της στο κοινό.

Όλοι μπορούν να θυμηθούν το ζοφερό σκηνικό με την οροφή του καθεδρικού ναού να τυλίγεται στις φλόγες, τη φωτιά να καταβροχθίζει το κωδωνοστάσιο και να γκρεμίζει σχεδόν τα κύρια καμπαναριά. Τα δύο τρίτα της οροφής κατέρρευσαν ενώ το εσωτερικό του καθεδρικού ναού υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σχεδόν 5 χρόνια μετά, στις 7 Δεκεμβρίου του 2024, η Νοτρ Νταμ θα ανοίξει ξανά τις πύλες για το κοινό της, ενώ την επόμενη ημέρα Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα τελεστεί και η πρώτη λειτουργία. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι εργασίες έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους ολοκληρωθεί, ωστόσο συνεχίζονται μέχρι το άνοιγμα του διάσημου καθεδρικού ναού.

 

natgeo

«Όταν ανοίξει ξανά ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, οι επισκέπτες θα μείνουν άναυδοι και έκπληκτοι από το εσωτερικό του - θα είναι ένα μεγάλο σοκ».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Philippe Jost, πρόεδρος της ειδικής δημόσιας αρχής που επιβλέπει την αποκατάσταση, στον δημοσιογράφο του National Geographic Robert Kunzig, ο οποίος, μαζί με τον φωτογράφο του Nat Geo στο Παρίσι Tomas van Houtryve, πήραν μια μικρή γεύση από το εσωτερικό πριν το ορόσημο του Παρισιού ανοίξει τις πύλες του.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 250 εταιρείες και εκατοντάδες ειδικευμένοι τεχνίτες εργάζονται σκληρά για την ανοικοδόμηση αυτού που θεωρείται ως ένα από τα πιο διάσημα - και ιστορικά πολύτιμα - τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο. Συνολικά, 2.000 αγάλματα και διακοσμητικά στοιχεία ξαναφτιάχτηκαν και 2.400 βελανιδιές κόπηκαν για την ανοικοδόμηση του ιστορικού καμπαναριού και του σκελετού της οροφής.

nat geo

2

3

4

1

3


Πηγή φωτό: nationalgeographic.com