Εντοπίστηκαν τα θραύσματα του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου της Ρωσίας: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» λένε οι Ουκρανοί
Η Ουκρανία έδειξε την Κυριακή στους δημοσιογράφους θραύσματα του ρωσικού πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει την πόλη Ντνίπρο την περασμένη εβδομάδα.
Η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας εξέθεσε τα μεταλλικά θραύσματα μπροστά από δίχτυ παραλλαγής σε άγνωστη τοποθεσία και εξήγησε το νέο όπλο της Ρωσίας στους δημοσιογράφους του AFP.
Η SBU δεν κατονόμασε τον πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για έναν τύπο που δεν είχαν ξαναδεί.
Ο Όλεγκ, ένας από τους ερευνητές της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν συντρίμμια ενός τέτοιου πυραύλου στο έδαφος της Ουκρανίας».
«Το αντικείμενο αυτό δεν είχε καταγραφεί από τους ερευνητές της ασφάλειας στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τα θραύσματα και αργότερα θα «δώσουν απαντήσεις» σχετικά με τα χαρακτηριστικά του πυραύλου. Είπε επίσης ότι ο πύραυλος ήταν βαλλιστικός και προκάλεσε ζημιές σε αστικές και «άλλες υποδομές» στο Ντνίπρο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων), ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, ως απάντηση στη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων εναντίον της Ρωσίας.
Τι είναι ο «Ορέσνικ»
Τι είναι όμως ο νέος ρωσικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» (φουντουκιά), με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως επλήγη η Ουκρανία;
Ο Πούτιν δήλωσε πως ο «Ορέσνικ» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, που πετάει με ταχύτητα δέκα φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί.
Ρωσικές πηγές είπαν πως έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.
Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ένας ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, δήλωσε πως μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν εξέχοντα γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.