Αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τις εικόνες από το Google Earth και βρήκαν αλιευτικά κανάλια 4.000 ετών που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι των Μάγια

Αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τις εικόνες από το Google Earth και βρήκαν αλιευτικά κανάλια 4.000 ετών που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι των Μάγια
Αρχαιολόγοι που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανακάλυψαν κανάλια παγίδευσης ψαριών ηλικίας 4.000 ετών!

Οι αρχαιολόγοι, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εικόνων του Google Earth, ανακάλυψαν κανάλια ηλικίας 4.000 ετών στο Μπελίζ των ΗΠΑ, τα οποία κάποτε χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους των Μάγια για το ψάρεμα.

«Οι εναέριες εικόνες ήταν πολύ σημαντικές για τον εντοπισμό αυτού του πραγματικά εντυπωσιακού μοτίβου των γραμμικών καναλιών» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Eleanor Harrison-Buck του Πανεπιστημίου του New Hampshire σχετικά με την επαναστατική ανακάλυψη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα κανάλια παγίδευσης ψαριών, που κατασκευάστηκαν γύρω στο 2000 π.Χ., συνέχισαν να χρησιμοποιούνται από τους απογόνους των Μάγια μέχρι το 200 μ.Χ. περίπου.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας αρχαϊκή εγκατάσταση παγίδευσης ψαριών που καταγράφηκε στην αρχαία Αμερική», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο Science Advances, προσθέτοντας ότι “μια τέτοια εντατικοποίηση σε κλίμακα τοπίου μπορεί να ήταν μια απάντηση σε μακροχρόνιες κλιματικές διαταραχές που καταγράφηκαν μεταξύ 2200 και 1900 π.Χ.”.

 

Τα κανάλια πιθανότατα περιελάμβαναν «αγκαθωτά καλάμια» που βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση και που θα χρησιμοποιούνταν για σκοτώνουν τα ψάρια, δήλωσε η ερευνήτρια Marieka Brouwer Burg του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

Οι αιχμές των ακοντίων ήταν δεμένες σε ξύλα κατά μήκος των καναλιών, πιστεύει η ερευνητική ομάδα.

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπουμε τόσο μεγάλης κλίμακας τροποποιήσεις του τοπίου τόσο νωρίς - δείχνει ότι οι άνθρωποι έχτιζαν ήδη πράγματα και έκαναν τρομερές κατασκευές», δήλωσε στο Associated Press η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Claire Ebert, σχετικά με τους ημινομαδικούς ανθρώπους που έχτισαν τα κανάλια.