Ο λόγος που δεν πρέπει να τυλίγουμε φαγητά σε αλουμινόχαρτο: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει

Ο λόγος που δεν πρέπει να τυλίγουμε φαγητά σε αλουμινόχαρτο: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει
Ειδικός εξηγεί γιατί η αποθήκευση φαγητών σε αλουμινόχαρτο μπορεί να είναι μοιραία.

Εάν τυλίγετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο ίσως θα πρέπει να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, καθώς ένας ειδικός σε θέματα υγιεινής εξηγεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο Dr Zachary Cartwright τονίζει ότι τα τρόφιμα που είναι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο κινδυνεύουν να μολυνθούν από βακτήρια για έναν απλό λόγο: διότι δεν είναι αεροστεγώς σφραγισμένα.

Μάλιστα, ο επιστήμονας τροφίμων της Aqualab στο Σικάγο, υποστηρίζει ότι τα τάπερ και οι σφραγισμένες πλαστικές σακούλες είναι πολύ καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το αλουμινόχαρτο.

Μιλώντας στο Southern Living, είπε: «Το αλουμινόχαρτο από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς αεροστεγή σφράγιση επειδή δεν είναι εγγενώς συγκολλητικό και δεν προσαρμόζεται τέλεια στις επιφάνειες». Και πρόσθεσε ότι αυτή η αυξημένη πιθανότητα να μολυνθούν τα τρόφιμα από βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα.

 

aaa

Η Primrose Freestone, ανώτερη λέκτορας κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, τόνισε επίσης τη σημασία των αεροστεγών δοχείων για τα φαγητά που περισσεύουν. Σημείωσε ότι με το να μην αποθηκεύει και να μην ζεσταίνει κανείς επαρκώς ό,τι περίσσεψε από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, κινδυνεύει με δυνητικά απειλητική για τη ζωή του τροφική δηλητηρίαση. «Το ψύχος του ψυγείου επιβραδύνει μόνο την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο σταφυλόκοκκος ή ο κηρόχρους βάκιλλος. Μόνο η στερεή κατάψυξη στους μείον 20°C σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων τροφικής δηλητηρίασης».

Και ενώ μπορεί να μην πιστεύετε ότι είναι τόσο σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα, το Freestone έχει επισημάνει πόσο γρήγορα τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τα τρόφιμα. Σε ένα άρθρο της στο The Conversation, έγραψε: «Βακτήρια υπάρχουν παντού στον κόσμο μας, συμπεριλαμβανομένων των κουζινών - και των τροφίμων μέσα σε αυτές. Τα βακτήρια που προκαλούν την αλλοίωση των τροφίμων μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, την υγρασία και τις θερμοκρασίες. Ορισμένα διπλασιάζονται σε αριθμό σε μόλις 20 λεπτά. Τα περισσεύματα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Αλλά αν ποτέ έχετε αμφιβολίες ή αν δεν πιστεύετε ότι θα τα φάτε μέσα σε δύο ημέρες, η αποθήκευση στην κατάψυξη θα σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία από την αποθήκευση στο ψυγείο».