Τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ αναπτύσσονται διαφορετικά 38 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή!
Ήταν 26 Απριλίου 1986 όταν δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας στο Τσερνόμπιλ οδήγησαν σε τεράστια έκλυση ραδιενέργειας και στη δημιουργία ραδιενεργών νεφών.
Το «ραδιενεργό σύννεφο» εξαπλώθηκε γρήγορα, και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, βρέθηκαν υπό την απειλή μεγάλης περιβαλλοντικής και υγειονομικής καταστροφής.
Το ατύχημα κατατάσσεται στο μέγιστο της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών Γεγονότων, καθώς η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε υπολογίζεται ότι ήταν σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μαζί.
- Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια του Τσερνόμπιλ ανέπτυξαν μια σπάνια υπερδύναμη
Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους σκύλους τους μετά την έκρηξη του εργοστασίου, όταν κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή - που σήμερα είναι γνωστή ως ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.
Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα μελέτησε τα σκυλιά της περιοχής για να κατανοήσει καλύτερα πώς καταφέρνουν να επιβιώσουν στο ραδιενεργό περιβάλλον και να προσαρμοστούν σε αυτό. Αυτό που έχει κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον στους ερευνητές είναι πώς έχουν καταφέρει να ζήσουν με τα χημικά που έχουν απομείνει, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις περιορισμένες πηγές τροφής.
Εκτός αυτούς, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν ότι υπάρχουν σημαντικές γενετικές διαφορές. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό οφείλεται σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες ή σε «γενετική παρέκκλιση».
Η μελέτη, με επικεφαλής το NC State University στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξετάζουν τη γενετική σύσταση των αδέσποτων σκύλων που ζουν κοντά στο πρώην εργοστάσιο.
Πιθανολογείται ότι η περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν όχι μόνο πώς εξελίσσονται τα σκυλιά σε ένα τέτοιο τοπίο, αλλά και πώς θα επηρεάζονταν άλλα ζώα, ακόμη και άνθρωποι, σε ανάλογες συνθήκες.