Αλβανοί αγρότες πουλάνε τυρί από γάλα γαϊδούρας για τρελά ποσά: Το «super food» που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ακριβά στον κόσμο

Αλβανοί αγρότες πουλάνε τυρί από γάλα γαϊδούρας για τρελά ποσά: Το «super food» που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ακριβά στον κόσμο
Κοστίζει περισσότερο από μια γαλλική σαμπάνια, είναι ευεργετικό όπως το μητρικό γάλα και υπόσχεται μεγάλα κέρδη σε όσους επενδύουν σ' αυτό. Ο λόγος για το γάλα γαϊδούρας, του πιο παρεξηγημένου και συνάμα του πιο υπομονετικού και ταπεινού ζώου στη γη.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για το πόσο ωφέλιμο είναι το γάλα γαϊδούρας, το οποίο συγκρινόμενο με άλλα γάλατα έχει ελάχιστο λίπος και υψηλή περιεκτικότητα σε λυσοζύμη, ένα ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση και θρεονίνη ένα αμινοξύ που βοηθά στη σωστή πέψη και στη δημιουργία κολλαγόνου, ενώ περιέχει και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, και E. Σήμερα, αποτελεί τη βάση για την παρασκευή προϊόντων ομορφιάς, όπως κρέμες προσώπου και σώματος, τα οποία προσελκύουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές χάρη στις ενυδατικές και αναπλαστικές τους ιδιότητες.

Σε φάρμες της νότιας Αλβανίας, το γάλα γαϊδούρας χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού, μυζήθρας και άλλων προϊόντων και τα τελευταία χρόνια αυτό το εξαιρετικά σπάνιο «super food» έχει αποκτήσει τεράστια ζήτηση.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο ακριβό, ο λόγος είναι η πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος που παράγουν τα ζώα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την ποσότητα που παράγουν για παράδειγμα οι αγελάδες και οι κατσίκες. Έτσι, η παραγωγή τυριού από γάλα γαϊδούρας παραμένει εξαιρετικά απαιτητική. Χρειάζονται περίπου 25 λίτρα γάλα για την παραγωγή ενός κιλού τυριού, το οποίο πωλείται από Αλβανούς παραγωγούς σε τιμές που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Το τυρί αυτό συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ακριβά στον κόσμο και θεωρείται εξαιρετική επιλογή για γκουρμέ γεύματα.

Σύμφωνα με το himara.gr, με την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα γάλακτος γαϊδούρας, οι φάρμες της Αλβανίας αναζητούν τρόπους να επεκτείνουν την παραγωγή τους, ενώ το ενδιαφέρον για τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του γάλακτος συνεχίζει να αυξάνεται, καθιστώντας το έναν πολύτιμο πόρο για την τοπική οικονομία.