Για ποιο λόγο είναι γρουσούζικη η Παρασκευή και 13: Όλα τα ατυχή γεγονότα που έχουν συμβεί στην ιστορία
Η Παρασκευή και 13ης θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημερομηνία στο ημερολόγιο, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα τι είναι τόσο κακό και έχει «οριστεί» αυτή η ημέρα ως κακότυχη.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να ρωτούν: «Γιατί η Παρασκευή και 13ης του μήνα θεωρείται γρουσουζιά; Είμαι εξοικειωμένος με τις ταινίες, αλλά πότε/που/πώς/γιατί η «Παρασκευή και 13» απέκτησε την κακή της φήμη;».
Σύμφωνα με έναν σκανδιναβικό μύθο, η γρουσούζικη φήμη του αριθμού 13 συνδέεται με μια ιστορία 12 θεών που έκαναν ένα δείπνο στη Βαλχάλα. Διηγείται πώς ο «θεός της εξαπάτησης» Λόκι εμφανίστηκε ως δέκατος τρίτος καλεσμένος, παρόλο που δεν είχε προσκληθεί. Ο Λόκι κανόνισε για τον θεό του σκότους, Höðr, να πυροβολήσει τον θεό της χαράς και της ευτυχίας, Balder, με ένα βέλος.
Ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του Μπάλντερ προκάλεσε πολλά από τα δεινά του κόσμου, με αποτέλεσμα ο αριθμός 13 να θεωρείται γρουσούζικος. Ομοίως, ο αριθμός θεωρείται γρουσούζικος από τους Χριστιανούς λόγω της σύνδεσής του με την ιστορία του Μυστικού Δείπνου και της σταύρωσης του Ιησού, όταν 13 άτομα ήταν παρόντα τη Μεγάλη Πέμπτη 13.
Ωστόσο, η Παρασκευή 13 του μηνός θεωρήθηκε γρουσούζικη μόνο μετά τον 19ο αιώνα. Πιστεύεται ότι η δεισιδαιμονία προέρχεται από μια σειρά ατυχημάτων που συνέβησαν σε διάφορες Παρασκευές 13 του μηνός.
Σύμφωνα με το History.com: «Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, αξιωματικοί του βασιλιά Φίλιππου Δ΄ της Γαλλίας συνέλαβαν εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες, ένα ισχυρό θρησκευτικό και στρατιωτικό τάγμα που δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα για την υπεράσπιση των Αγίων Τόπων.»