Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να «κρατιόμαστε» για ώρα όταν θέλουμε να πάμε τουαλέτα

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να «κρατιόμαστε» για ώρα όταν θέλουμε να πάμε τουαλέτα
Καθηγητής μίλησε για τα συμπτώματα και τα... προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στον οργανισμό μας αν «κρατιόμαστε» για αρκετή ώρα και δεν πάμε στο μπάνιο.

Οι γιατροί και οι ειδικοί στην ουρολογία εξήγησαν γιατί δεν πρέπει να κρατάτε τα ούρα σας για αρκετή ώρα και να αναγκάζεστε να πάτε όσο πιο γρήγορα γίνεται στην τουαλέτα.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Dr. Jason Kim, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Renaissance του Πανεπιστημίου Stony Brook στο Long Island της Νέας Υόρκης, μίλησε για τη διαδικασία και γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε τα σήματα του σώματός μας για να πάμε στην τουαλέτα.

Εξήγησε: «Υπάρχει ένα πολύπλοκο νευρολογικό σύστημα που ελέγχει την ούρηση. Τα νεφρά σας παράγουν ούρα και στη συνέχεια διοχετεύονται μέσω δύο σωλήνων που ονομάζονται ουρητήρες στην ουροδόχο κύστη. Θα έλεγα ότι η φυσιολογική χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 400 έως 600 (κυβικά εκατοστά)».

Όταν η ουροδόχος κύστη είναι περίπου μισογεμάτη, οι νευρικοί υποδοχείς λένε στον εγκέφαλό μας ότι ήρθε η ώρα να πάμε τουαλέτα.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της συγκράτησης των ούρων;

Αυξημένος κίνδυνος ουρολοίμωξης

Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ο αυξημένος κίνδυνος εισόδου βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοίμωξης (UTI).

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια ουρολοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των νεφρών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης της κυκλοφορίας του αίματος ή σήψης.

Αποδυναμωμένοι μύες της ουροδόχου κύστης

Ενώ το να κρατάτε τα ούρα σας μπορεί να φαίνεται σαν να γυμνάζετε τους μύες της ουροδόχου κύστης, οι γιατροί εξήγησαν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να καταπονήσει και επομένως να αποδυναμώσει τους μύες, καθιστώντας δυσκολότερο να αδειάσετε εντελώς την κύστη σας όταν τελικά πάτε στο μπάνιο.

Αν συνηθίσετε να αγνοείτε τα σήματα του σώματός σας, μπορεί να αρχίσουν να γίνονται λιγότερο αισθητά.

Βλάβη στα νεφρά

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η συγκράτηση των ούρων μπορεί να προκαλέσει την ανάσχεση των ούρων στα νεφρά, προκαλώντας λοιμώξεις ή πιθανή βλάβη στα όργανα.

Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υδρονέφρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά διογκώνονται.