Διάσημος γιατρός αποκαλύπτει τα μυστικά για την μείωση του καρκίνου στο έντερο
Ο TikToker γιατρός, Dr. Karan Rajan, που χειρουργεί στο NHS και είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, δημοσίευσε βίντεο που αποκαλύπτει τα 4 τρόφιμα, με τα οποία θα μειώσετε τον κίνδυνο για τον καρκίνο του εντέρου, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και στις νεαρές ηλικίες.
Αν και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμπτώματα μπορούν συχνά να απορριφθούν από τους ασθενείς ως κάτι άλλο. Ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εξήγησαν ότι η διατροφή μας στον σύγχρονο κόσμο θα μπορούσε να είναι ο λόγος για την αύξηση των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί είπαν ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν πρόχειρο φαγητό είχαν διευρύνει τους ορίζοντές τους και άρχισαν να πωλούν προϊόντα σε φτωχότερες χώρες, κάτι που στη συνέχεια επεκτείνει τη διατροφή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων πάνω από τα παραδοσιακά γεύματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι «πιο απότομες κλίσεις» σε πρώιμες περιπτώσεις καρκίνου σημειώθηκαν στη Χιλή (4%), στη Νέα Ζηλανδία (κάτω από 4%), στο Πουέρτο Ρίκο (3,8%) και στην Αγγλία (3,6%).
Επομένως, το τι τρώτε είναι πολύ σημαντικό - και οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην υπερβάλλουν σε ορισμένα πράγματα. Αλλά τώρα, ο Dr Rajan αποκάλυψε ποια πράγματα μπορούμε να τρώμε για να ενισχύσουμε την υγεία του εντέρου μας και να μειώσουμε διπλά τον κίνδυνο καρκίνου.
@dr.karanr Gut health foods to improve your gut microbiome! (According to research and a GI surgeon!)
♬ original sound - Dr Karan Raj
Σε ένα βίντεο του TikTok, εξήγησε ότι το ακτινίδιο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για αυτόν τον σκοπό, καθώς έχει αποδειχθεί σε ερευνητικές μελέτες ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το ψύλλιο, το φλοιό και τα δαμάσκηνα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας. «Το ακτινίδιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν πιο μαλακά κόπρανα και αυξάνουν τη συχνότητα των κοπράνων χωρίς τις σχετικές παρενέργειες ορισμένων καθαρτικών», είπε.
Ο καφές ήρθε στη συνέχεια, με τον Dr Rajan να λέει στους οπαδούς του ότι μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου, καθώς και την ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος και χρόνιας ηπατικής νόσου: «περιέχει μια διπλή σύγχυση διαλυτών ινών και πολυφαινολών και οι τελευταίες δρουν ως πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου».
Ο γιατρός του NHS προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να δοκιμάσουν να ενσωματώσουν το γιαούρτι στη διατροφή τους, λέγοντας ότι είναι ένα προϊόν που αγαπάει κάθε γαστρεντερικός, χειρουργός, γιατρός ή διαιτολόγος. Ο Dr Rajan είπε ότι προσπαθεί να το τρώει κάθε μέρα καθώς τα οφέλη είναι τόσο καλά - ενώ τρώει και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς για τον ίδιο λόγο.
Ανέφερε ότι οι μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση αμυγδάλων, καρυδιών και φιστικιών μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του εντέρου σας: «Το να έχετε ένα μείγμα ξηρών καρπών σας δίνει μια ποικιλία από πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τη μικροβιοποικιλότητα στο έντερό σας.Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών - περίπου 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα - σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρκίνου του διορθωτή, πιθανώς με τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της μικροβιακής βιοποικιλότητας».