«Βροχή» οι καταγγελίες για εργοδότες που δεν καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων: Το νέο τέχνασμα που χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις
Πληθώρα καταγγελιών για μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη δεχθεί η ΓΣΕΕ σήμερα που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του Δώρου στις επιχειρήσεις με πενθήμερη απασχόληση αφού η 21η Δεκεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με το νόμο φέτος πέφτει Σάββατο.
Το νέο τέχνασμα που χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουρισμού και εστίασης Γιώργος Χότζογλου είναι να δίνουν το δώρο ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με το αυτόφωρο αλλά να μην καταβάλλουν το μισθό του Δεκεμβρίου.
« Ο εργαζόμενος βρίσκει στον τραπεζικό λογαριασμό για παράδειγμα 1000 ευρώ με αιτιολογία δώρο Χριστουγέννων και ξαναπληρώνεται τέλος Ιανουαρίου- αναφέρει ο κ. Χότζογλου- Τα προηγούμενα χρόνια τους πλήρωναν το δώρο στην τράπεζα και τους ανάγκαζαν να το επιστρέψουν από το ΑΤΜ. Αυτό έχει εκλείψει και οι επιτήδειοι έχουν ανακαλύψει άλλους τρόπους να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Το δυσάρεστο είναι ότι οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να καταγγείλουν τους παραβάτες εργοδότες από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους.»
Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12/2024 . Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.