Τελικά όντως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;
Είναι ένα ρητό που ακούγαμε συνεχώς στο σχολείο, αλλά μήπως ήταν απλώς οι απέλπιδες προσπάθειες των δασκάλων να μας πείσουν να τρώμε περισσότερα φρούτα αντί για γλυκά ή μήπως η κατανάλωση ενός φρούτου καθημερινά είναι όντως επωφελής για την υγεία μας;
Λοιπόν, μια μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και του θανάτου που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, οπότε αν θέλατε μια πιο ενημερωμένη προσέγγιση για μια πρωτοχρονιάτικη απόφαση για το 2025, τότε μην ψάχνετε άλλο. Η μελέτη - που δημοσιεύθηκε στο Frontiers φέτος - εξηγεί ότι υπάρχει «εκτεταμένη έρευνα» που δείχνει τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων στη συνολική υγεία, αλλά η επίδραση της κατανάλωσης φρούτων στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ υπερτασικών ατόμων παραμένει αβέβαιη.
Κατά συνέπεια, στόχος της παρούσας μελέτης είναι να αξιολογηθεί εάν η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με την ολική θνησιμότητα μεταξύ υπερτασικών ασθενών. Για τη μελέτη, η Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφικής Εξέτασης (NHANES) εξέτασε 2.480 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση.
Η κλινική Cleveland Clinic εξηγεί: «Οι ασθενείς με υπέρταση είναι πολύ ευαίσθητοι στην υγεία τους: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η υπέρταση σας θέτει σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλα προβλήματα. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες που έχουν υπέρταση δεν το συνειδητοποιούν. Έτσι, οι εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας. Οι διατροφικές αλλαγές, η άσκηση και τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση εκεί που πρέπει».
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν μήλα, αλλά και μπανάνες, αχλάδια, ανανάδες και σταφύλια κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο και στη συνέχεια αναλύθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες, οι οποίες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες όπως «Άγνωστο, λιγότερο από μία φορά/μήνα, 1-3 φορές/μήνα, 1-2 φορές/εβδομάδα, τρεις έως έξι φορές/εβδομάδα ή μία ή περισσότερες φορές/ημέρα».
Η μελέτη εξηγεί ότι τα ευρήματά της αποκάλυψαν ότι οι ενήλικες με υπέρταση που έτρωγαν μήλα «τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα» είχαν «σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά το μήνα» - περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, αναφέρει η Post.
«Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση μήλων ή μπανανών τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα συσχετίζεται με μειωμένη συνολική θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων με υπέρταση, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αχλαδιών, ανανάδων και σταφυλιών και των χαμηλότερων κινδύνων συνολικής θνησιμότητας. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός συνδυασμού μήλων και μπανανών τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα μπορεί να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες».