«Μπάχαλο» με την προτροπή του δήμου της Γάνδης να φάνε οι πολίτες τα...χριστουγεννιάτικα έλατα: «Ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι γίνεται» λέει η Σουηδία
H υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων στο Βέλγιο επανέφερε στην τάξη τον δήμο της Γάνδης που πρότεινε στους κατοίκους της πόλης συνταγές μαγειρικής για την «ανακύκλωση» του δέντρου τους, τονίζοντας ότι «τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα».
Η Γάνδη, μια κοινότητα της Φλάνδρας που θεωρείται προπύργιο των οικολόγων, προκάλεσε αίσθηση πριν από λίγες ημέρες, όταν στον ιστότοπο του δήμου εμφανίστηκε η προτροπή προς τους κατοίκους «να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα» για να περιορίσουν τη… σπατάλη τροφίμων.
Ο δήμος εξήγησε ότι οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να αποξεραίνουν τις βελόνες του έλατου για να φτιάξουν, για παράδειγμα, ένα είδος βουτύρου. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων (Afsca) δεν εκτίμησε καθόλου την πρωτοβουλία της πόλης.
«Τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ασφαλής για τους ανθρώπους ή τα ζώα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται στην καλλιέργειά τους να έχουν χρησιμοποιηθεί ζιζανιοκτόνα.
«Επιπροσθέτως, δεν είναι εύκολο να ξέρει ο καταναλωτής αν έχουν ψεκαστεί τα δέντρα με επιβραδυντικά φωτιάς και, αν δεν το γνωρίζει, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές, έως και μοιραίες συνέπειες για την υγεία.
Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προωθούμε ή να ενθαρρύνουμε την επαναχρησιμοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην τροφική αλυσίδα», τόνισε η Afsca.
Μετά την προειδοποίηση, ο δήμος τροποποίησε ελαφρώς την ανάρτησή του. Στην ιστοσελίδα του πλέον ο τίτλος «Φάτε το χριστουγεννιάτικο έλατο» έχει αλλαχθεί σε «Οι Σκανδιναβοί τρώνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα».
Στηρίζουν το δήμο της Γάνδης οι Σουηδοί
«Τα έλατα τρώγονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες», διαβεβαίωσαν σήμερα (8/1) οι αρχές της Σουηδίας, μετά την προειδοποίηση του Βελγίου ότι «τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν καταναλώνονται».
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τη Στοκχόλμη, οι βελόνες του άγριου έλατου, όταν μαζεύονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή περίοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι.
Η ομοσπονδιακή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων του Βελγίου, «επανέφερε στην τάξη» τον δήμο της Γάνδης, που πρότεινε σε όσους έχουν οικολογικές ευαισθησίες να φάνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, για να περιορίσουν τη «σπατάλη».
Ο δήμος έφερε ως παράδειγμα τους Σκανδιναβούς που συνηθίζουν, όπως τόνισε, να αποξηραίνουν τις βελόνες και να φτιάχνουν με αυτές ένα είδος βουτύρου.
Η Στοκχόλμη συντάσσεται με την άποψη της βελγικής υπηρεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις οι βελόνες των ελάτων είναι βρώσιμες.