Πρωινό σκρολάρισμα στο κινητό: Η κακιά συνήθεια που πρέπει να κόψετε κι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας
- Αυξημένο στρες και άγχος
- Έλλειψη ενέργειας και μειωμένη παραγωγικότητα
- Διαταραχή της πρωινής ρουτίνας
- Ψυχική υγεία
- Τρόπος επίλυσης
Σύμφωνα με μια μελέτη που συνέταξε η International Data Corporation, το 80% των ανθρώπων με smartphone, ανοίγουν τις συσκευές τους τα πρώτα 15 λεπτά από το ξύπνημα τους. Είτε πρόκειται για σκρολάρισμα στο Instagram, είτε για απάντηση σε γραπτά μηνύματα, είτε για οποιονδήποτε λόγο...
Ενώ φαίνεται να είναι κάτι ακίνδυνο αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει πάνω σας. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την KPMG, φοιτητές και εργαζόμενοι ηλικίας 20-30 ετών ερωτήθηκαν σχετικά με τις πρωινές τους τεχνολογικές συνήθειες.
«Το πρώτο σκρολάρισμα συχνά περιλαμβάνει τον έλεγχο των ενημερώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγνωση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την περιήγηση σε ειδήσεις ή την ενημέρωση για μηνύματα. Ενώ είναι ένας βολικός τρόπος για να παραμένετε συνδεδεμένοι και ενημερωμένοι, η φύση του ατελείωτου περιεχομένου μπορεί επίσης να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο του χρόνου που αφιερώνεται στις οθόνες, οδηγώντας σε πιθανούς περισπασμούς», αναφέρει η έρευνα.
Αυξημένο στρες και άγχος
Ένα από τα μειονεκτήματα ήταν το αυξημένο στρες και άγχος. «Για πολλούς, ο κατακλυσμός πληροφοριών, ιδίως αρνητικών ειδήσεων, μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα στρες ή άγχους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική νοοτροπία που μεταφέρεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Έλλειψη ενέργειας και μειωμένη παραγωγικότητα
Το δεύτερο είναι η μειωμένη παραγωγικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «καθυστερήσεις στην έναρξη των δραστηριοτήτων της ημέρας, δημιουργώντας ένα μοτίβο αναβλητικότητας επειδή έχει ξοδευτεί περισσότερος χρόνος επί οθόνης απ' τον προγραμματισμένο».
Διαταραχή της πρωινής ρουτίνας
Είναι αλληλένδετα με το παραπάνω. Το ένα φέρνει το άλλο. Η έρευνα περιγράφει λεπτομερώς: «Αν το scrolling είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικές πρωινές δραστηριότητες όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή ακόμη και το σωστό πρωινό, που διαφορετικά θα μπορούσαν να δώσουν έναν πιο παραγωγικό τόνο στην ημέρα, έτσι διαταρασσεται η ρουτίνα που έχετε δημιουργήσει».
Ψυχική υγεία
Υπάρχει επίσης ο αντίκτυπος που έχει στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, κυρίως λόγω της «τέλειας» ζωής που φαίνεται να ζουν οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είναι κατανοητό, αυτό μπορεί να «μειώσει την αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσει αισθήματα ανεπάρκειας», κάτι που δεν είναι ο τρόπος που θέλετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας.
Τρόπος επίλυσης
Το προφανέστατο είναι να διακόψετε αυτή τη συνήθεια με το που ξυπνάτε και να την περιορίσετε, γενικά, μες στην ημέρα. Ακόμα, πρέπει να φιλτράρετε τις ειδήσεις που διαβάζετε, καθημερινώς, αφού αυτές επηρεάζουν τη ζωή σας στο έπακρο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Αναστάτωση στην κηδεία του Κώστα Σημίτη: Διαδηλωτής σήκωσε σημαία του Ιωάννη Μεταξά
- Η Μποφίλιου είχε ανοιχτό 2 χρόνια τον θερμοσίφωνα: «Πιστεύαμε ότι το ζεστό νερό ήταν δώρο από το σύμπαν» (vid)
- Φωτιά στο Λος Άντζελες: Εκατομμυριούχος προσέφερε τεράστιο ποσό στους πυροσβέστες για να σώσουν την περιουσία του!