Η Γεωργία Νταγάκη στο Gazzetta: «Η ψυχή μου είναι η βάση της μουσικής μου»

Η Γεωργία Νταγάκη στο Gazzetta: «Η ψυχή μου είναι η βάση της μουσικής μου»
Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια μοιράζεται μαζί μας την «Απέραντη Ευτυχία», το τελευταίο της άλμπουμ. Τα λόγια της κυλούν σαν γάργαρο νερό...

Η Γεωργία Νταγάκη διαθέτει απέραντη καλοσύνη και δεν διστάζει να τη μοιραστεί! Όταν συναντάς τέτοιους ανθρώπους, χαίρεσαι. Γενναιόδωρη, παθιασμένη και με την περιέργεια ενός παιδιού μπαίνει στη δουλειά της. Η φωνή της κρυστάλλινη και δυνατή, όπως η κρητική της καταγωγή. Εδώ και λίγο καιρό έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ της «Απέραντη Ευτυχία». Ο κόσμος δείχνει να το έχει αγαπήσει. Και η Γεωργία, στις 31 Ιανουαρίου (21:30), -για να τελειώσει με ωραίοι τρόπο ο μήνας-, στον «Σταυρό του Νότου Club», μας προσκαλεί στη χαρά της, στον κόσμο της ψυχής της. Εκείνη τη μέρα θα παρουσιαστεί ο δίσκος και όλοι θα γλεντήσουν, θα κάνουν φασαρία και θα ακούσουν με σεβασμό αυτή τη σπάνια καλλιτέχνιδα.
Οι στίχοι του δίσκου είναι γραμμένοι από σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η Sunny Μπαλτζή, ο Κύριος Κ, η Ηλιάννα Λυκούδη, ο Γιάννης Ζαρκαδούλας, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Πάνος Γεωργόπουλος, ενώ τη μουσική σε όλα τα τραγούδια υπογράφει ο Πάνος Γεωργόπουλος, το "μουσικό alter ego" της Γεωργίας. Η Γεωργία Νταγάκη μίλησε στο Gazzetta για την «Απέραντη Ευτυχία». Την ευχαριστούμε πολύ.


Πώς νιώθεις κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα άλμπουμ;
Απελευθέρωση! Αυτόν τον δίσκο τον δουλεύαμε δύο χρόνια, ήταν η καθημερινότητά μας, καθώς μυαλό και ψυχή ήταν συντονισμένα μόνο σε αυτόν. Ξέρεις, κάθε δισκογραφική δουλειά θέλει πολύ κόπο, χρόνο και απόλυτη αφοσίωση. Το ίδιο συνέβη και εδώ. Όταν, λοιπόν, τελειώνει κάτι και αφού έχεις δώσει το 100%, νιώθεις ότι έχει φύγει από πάνω σου, έχει πάει πια στους ακροατές. Πλέον δεν σου ανήκει! Ό,τι ήταν να καταθέσεις το κατέθεσες! Ε, όλο αυτό, στο τέλος, σου δίνει μια απελευθέρωση!

Τι σημαίνει για σένα αυτός ο δίσκος;
Αυτός ο δίσκος δείχνει, με τον πιο ολοκληρωμένο και ώριμο τρόπο, τι ακριβώς κάνω τα τελευταία χρόνια επί σκηνής και παράλληλα το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι τη σύγχρονη μουσική εξέλιξη όχι μόνο της παράδοσης, αλλά και της ίδιας της ελληνικής μουσικής. Νιώθω ότι μέσα απ’ αυτόν τον δίσκο πηγάζει μια ελευθερία και μια δύναμη!

Η πιο δύσκολη στιγμή σε αυτή τη διαδικασία ποια ήταν;
Υπήρξαν πολλές δύσκολές στιγμές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αφορούσε την αμφισβήτηση που ένιωσα. Δεν είναι περίεργο αυτό. Γενικά ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση. Μάλιστα, αυτή μπορεί να προέρχεται και από δικούς σου ανθρώπους! Ακούς, λοιπόν, γιατί το κάνεις; Γιατί έτσι και άλλα... Το παράδοξο είναι ότι όσοι σε αμφισβητούν δεν σου λένε ποια είναι η λύση. Στέκονται μόνο απέναντί σου και σε κριτικάρουν. Γιατί να το κάνεις μόνη σου και δεν πας σε εταιρεία; Γιατί να το κάνεις έτσι; Γιατί αυτά τα τραγούδια και όχι άλλα; Παρεμπιπτόντως, το να πας σε εταιρεία προϋποθέτει μεγάλη υπομονή και αναμονή. Κι αν σου απαντήσουν θετικά… Γενικά, το να κάνεις κάτι μόνος σου είναι μεγάλο ρίσκο. Υπάρχει οικονομική, ψυχολογική επιβάρυνση και η αμφισβήτηση που λέγαμε. Ο δίσκος, λοιπόν, είχε τέτοιες προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, τις καταρρίψαμε όλες. Και εγώ και ο συνθέτης του δίσκου, ο Πάνος Γεωργόπουλος.

 

Γεωργία Νταγάκη

«Στο λίγο διάστημα που έχει κυκλοφορήσει ο δίσκος, ο κόσμος έχει ξεχωρίσει σχεδόν όλα τα κομμάτια!»

Κάποιοι σε στήριξαν.
Είχα τον Πάνο, που τα χνότα μας ταιριάξανε εξ’ αρχής. Και αυτός πέραν του ταλέντου του ήταν ο λόγος που συνεργαστήκαμε. Είχα τους στιχουργούς, οι οποίοι είναι όλοι άνθρωποι της ζωή μου και ενώ πήραν πρώτα τις μουσικές και μετά έγραψαν τα λόγια, τελικά αυτό πέτυχε. Και αυτό επίσης είναι ένα μεγάλο ρίσκο… Έλαβα μεγάλη αγάπη και στήριξη από τους συντελεστές του δίσκου. Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, εισπράττουμε πολλή αγάπη από το κοινό. Στο λίγο διάστημα που έχει κυκλοφορήσει ο δίσκος, ο κόσμος έχει ξεχωρίσει σχεδόν όλα τα κομμάτια! Αυτό είναι για μένα η καλύτερη απάντηση στις όποιες αμφισβητήσεις και η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Η διαφορά με τις προηγούμενες δουλειές ποια είναι;
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι όλα ξεκίνησαν από τη μουσική. Η μουσική γράφτηκε πάνω μου! Μέσω αυτής ακούγονται καλλιτεχνικές απορίες που με αφορούν και στην ουσία με περιγράφουν. Τι είναι η Γεωργία Νταγάκη; Είναι μια κοπέλα που παίζει κρητική λύρα αλλά δεν παίζει κρητική μουσική. Φλερτάρει με την ποπ, τη ροκ, την underground σκηνή, την ψυχεδέλεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι εδώ βρέθηκε ένας άνθρωπος, και αφού έκανε στην άκρη τα ακούσματά του, τις επιρροές του, έγραψε πάνω μου! Και πιστέψτε με, αυτό το ψάχνω χρόνια!

Ο Πάνος Γεωργόπουλος. Αυτός είναι ο άνθρωπος;
Αυτός είναι ο άνθρωπος-κλειδί του δίσκου.

«Η λύρα κεντάει πάνω στα κομμάτια»

Αυτό που ανέφερες πριν, να γράψει κάποιος συνθέτης πάνω σου, γίνεται συχνά;
Θα σου πω. Θεωρητικά συμβαίνει. Και τι εννοώ με αυτό. Ναι, κάποιος συνθέτης θα βρεθεί και σου πει θα γράψω πάνω σου. Πολλές φορές, όμως, το εγώ του είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό του καλλιτέχνη, του τραγουδιστή που καλείται να υπηρετήσει αυτήν τη δουλειά. Όχι μόνο στο στούντιο, αλλά μετέπειτα και στα live του. Πρέπει να σου ταιριάζει μια δισκογραφική δουλειά. Έτσι, είτε γίνεται αυτό καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα, το εγώ του συνθέτη πολλές φορές καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου που θέλει να χτίσει μια πορεία αυτόφωτη, προσωπική και μοναδική μέσα στα μουσικά πράγματα. Τώρα θα μου πεις γιατί δε γράφεις εσύ τη μουσική. Θα σου απαντήσω ότι δεν είναι όλοι καλοί σε όλα. Επίσης, το να κάνεις μουσική, να μην το ξεχνάμε, είναι ομαδική δουλειά.

Καλύπτει τη φωνή σου, έτσι; Ακούγεται πιο πολύ αυτός.
Καλύπτει το συναίσθημα και την προσωπικότητα του ανθρώπου που καλείται να επικοινωνήσει την καλλιτεχνική αυτή εργασία. Όσο σημαντικός κι αν είναι ο στίχος, όσο σημαντική κι αν είναι η μουσική, ο τραγουδιστής είναι αυτός που θα περάσει στον κόσμο όλο αυτό το πράγμα. Συνεπώς, για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να τον εκφράζει απόλυτα η δουλειά που θα γραφτεί γι αυτόν και στη συνέχεια θα υπηρετήσει.

Δεν πρέπει να σε αντιμετωπίζουν σαν εκτελεστικό όργανο.
Νομίζω ότι απάντησα ήδη.

Η κρητική λύρα είναι το στήριγμα, η βάση σου.
Η λύρα είναι η κορυφή της πυραμίδας της μουσικής μου. Δεν είναι το δεκανίκι μου! Η λύρα εντάσσεται στην εξής σκέψη μου: όσο ερμηνεύτρια νιώθω, τόσο και μουσικός νιώθω. Αν αφήσω, δηλαδή, τη λύρα στο live, δεν αισθάνομαι αδυναμία ή ανασφάλεια. Φυσικά και είναι το όργανό μου, όμως υπάρχουν και τραγούδια μου που δεν έχουν καθόλου λύρα μέσα.

Είναι η βάση της μουσικής σου για να ανέβεις, έτσι το βλέπω εγώ.
Ναι, θα μπορούσες να το πεις κι αυτό. Δεν είναι, ωστόσο, η λύρα η βάση, αλλά η κρητική κουλτούρα γενικότερα. Η λύρα είναι κομμάτι της. Η ψυχή μου είναι η βάση της μουσικής μου. Αυτή συντονίζει τη λύρα και τις μουσικές που αγαπώ. Η ψυχή αυτή έχει ρίζες και βάθη στην πατρίδα μου, στις παραδόσεις που πρεσβεύει αλλά και στο σήμερα και το πώς εγώ το αντιλαμβάνομαι και εντέλει το ζω.

Εδώ, σε αυτόν τον δίσκο, πώς λειτούργησε η λύρα; Ποια ήταν η συμβολή της;
Αυτό που συνειδητοποίησα μετά από καιρό είναι ότι η λύρα κεντάει πάνω στα κομμάτια. Το κατάλαβα πρόσφατα, μιας και στη διαδικασία της ηχογράφησης ήμουν συγκεντρωμένη πολύ στο να κάνω αυτό που πρέπει. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία δεν είχαμε αποφασίσει αν θα παίξω πολύ λύρα ή όχι, αν θα είναι σε όλα τα κομμάτια. Σαφώς η Κρήτη είναι κάτι που φαίνεται σε όλο μου το είναι και στη μουσική μου προσωπικότητα. Εδώ, όμως, η λύρα, όπως είπα, κεντάει. Όπου μπαίνει, μπαίνει την κατάλληλη στιγμή. Είναι κομβική η συμβολή της. Εκεί που νομίζεις ότι έχεις ένα ποπ άκουσμα μπαίνει η λύρα με την ψυχεδέλεια της και ωπ! σε τραβάει, σε επαναφέρει εκεί που θέλουμε να πάμε. Στον ήχο και στον τρόπο που αγαπά η Νταγάκη.

Γεωργία Νταγάκη

«Στοχεύω στο να έχω καλά τραγούδια»

Ποιο κομμάτι αγαπάς περισσότερο;
Περνάω φάσεις με τα κομμάτια του δίσκου.

Μέχρι τώρα, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, ξεχωρίζει το «Κανείς», έτσι;
Η ιστορία θα δείξει. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν το Κανείς γιατί έχει βγει και το βίντεο κλιπ. Άλλοι στέκονται πιο πολύ στο Βαρύτητα. Το πιο σκληροπυρηνικό κοινό, του εντέχνου, αν και δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο όρος, ερωτεύεται το Πώς να τον πούμε τον έρωτα σήμερα. Άλλοι μου λένε για το Μαύρο τσιφτετέλι… Στόχος μας ήταν να κάνουμε ένα δίσκο που όλα τα κομμάτια του να συντονιστούν με τον ψυχισμό μας, κυρίως με τον δικό μου. Είμαστε πανευτυχείς που συντονίζεται και πολύς ακόμα κόσμος σε αυτόν! Κάνω την αναφορά σε μένα, επειδή, όπως είπα, ο τραγουδιστής μεταφέρει τον ψυχισμό των κομματιών. Δεν θέλαμε να πεταχτεί κανέναν τραγούδι απ’ έξω, αλλά και κανένα να μην κλωτσάει. Αυτός είναι ο στόχος σε όλες τις δουλειές μου. Μπορεί να μη στοχεύω στη μεγάλη επιτυχία, όμως στοχεύω στο να έχω καλά τραγούδια. Καλά όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, έτσι; Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, εδώ, σε αυτό τον δίσκο, καθένας έχει ξεχωρίσει και διαφορετικό τραγούδι. Στο Spotify, τα πέντε δημοφιλέστερα τραγούδια μου προέρχονται από τον τελευταίο μου δίσκο, την Απέραντη Ευτυχία. Δεν συμβαίνει συχνά αυτό.

Όταν άκουγα τον δίσκο, ένιωθα ότι κανένα δεν είναι αδιάφορο.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Δεν ήθελα κανένα τραγούδι να είναι αδιάφορο. Πρώτα απ’ όλα για μένα και μετά και για τον κόσμο. Δεν βάλαμε κανένα τραγούδι για να καλύψουμε μια τρύπα…

Να ξεπετάξετε κάτι.
Όχι! Όλα τα κομμάτια ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε να πούμε. Έγινε σωστή διαλογή. Ναι, υπήρξαν κι άλλες μουσικές, όπως και στίχοι οι οποίοι τελικά δεν κατάφεραν να ταιριάξουν απόλυτα σε αυτή την εργασία. Εντούτοις, για κάποιο λόγο δεν χτύπησε κάποιο καμπανάκι μέσα μου και γι’ αυτό αυτά έμειναν απ’ έξω. Επειδή, όμως, δεν σου απάντησα ποιο είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, θα σου πω ότι συντονίζομαι τρομερά με το…

…με το «Μαύρο τσιφτετέλι»;
(γέλια). Όχι. Με τη βροχή. Στίχοι Γιώργος Μαρκόπουλος, μουσική, Πάνος Γεωργόπουλος. Το τραγούδι αυτό με συγκινεί πολύ. Το συνειδητοποίησα πάνω στη σκηνή. Είναι ένα κομμάτι που μου θυμίζει την πατρίδα μου, την Κρήτη. Με πάει στα βουνά, στον ήλιο, στη θάλασσα της Κρήτης. Αυτό το αίσθημα που μου προκαλεί κάθε φορά που το ερμηνεύω μου δίνει ελευθερία και δύναμη που την έχω πάρα πολύ ανάγκη. Παίρνω δύναμη και την επιστρέφω στον κόσμο.

Γεωργία Νταγάκη

«Μπορεί να μην έχω τόσο μεγάλο κοινό, σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες, εντούτοις το έχω χτίσει άτομο προς άτομο και πάντα εισπράττω τον σεβασμό του»

Ο δίσκος παρουσιάζεται 31 Ιανουαρίου στο «Σταυρό του Νότου Club». Το live είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει το κοινό τον καλλιτέχνη και το έργο του;
Το πιο ουσιαστικό πράγμα είναι αυτό. Στο live θα κρίνεις τον καλλιτέχνη. Εκεί θα έχεις συνολική εικόνα γι’ αυτό που κάνει. Όπως έναν ηθοποιό δεν θα τον κρίνεις από ένα σίριαλ αλλά από μια θεατρική παράσταση, έτσι συμβαίνει και με τη μουσική, ως ένα μεγάλο βαθμό.

Στο live καταλαβαίνεις αν αυτό που έχεις βγάλει περνάει στον κόσμο;
Στο live καταλαβαίνεις αν αρέσει ένα τραγούδι, αν αυτό που κάνεις το σέβεται ο κόσμος. Ξέρεις, στα δικά μου live συνήθως λέω στο κοινό κάντε φασαρία. Ενώ είναι συνήθως πολύ δυναμικό το live μας, την ίδια στιγμή υπάρχει ένας απόλυτος σεβασμός. Έτσι, ενώ παίζουμε σε μαγαζιά, club, που επιτρέπουν τη βαβούρα, να το πω έτσι, στη δική μου περίπτωση επικρατεί ένας απόλυτος σεβασμός, ησυχία. Το ωραίο είναι ότι αυτό γίνεται εκεί που πρέπει, στο σωστό σημείο. Υπάρχει συντονισμός με το κοινό. Μπορεί να μην έχω τόσο μεγάλο κοινό, σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες, εντούτοις το έχω χτίσει άτομο προς άτομο και πάντα εισπράττω τον σεβασμό του. Αυτό ήθελα πάντα. Να με σέβονται γι’ αυτό που κάνω. Τον ίδιο σεβασμό δείχνω και εγώ στον κόσμο. Και ξέρεις, προτιμώ να με σέβονται παρά να με αγαπούν! Η αγάπη έχει και μια διεκδίκηση, έναν περιορισμό. Όταν αγαπάμε γινόμαστε και λίγο κτητικοί.

Και σε αυτό το live περιμένεις να γίνει χαμός, έτσι;
Γενικά οι εμφανίσεις μου είναι εξωστρεφείς. Αυτό που ετοιμάζουμε στον Σταυρό του Νότου Club είναι ένα πάρτι. Θα έχω δίπλα μου ανθρώπους που έχουν συμβάλλει στον δίσκο. Ανθρώπους μπροστά και πίσω από τα φώτα που αγαπώ και σέβομαι. Δούλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι γι’ αυτόν τον δίσκο. Θα γίνει, λοιπόν, ένα μεγάλο πάρτι. Ένα πάρτι που θα έχει χαρά και συγκίνηση. Την αγάπη και τη στήριξη που πήρα από τόσους ανθρώπους για να υλοποιήσουμε αυτή τη δουλειά, θα τους τη δώσω πίσω.

Σε ευχαριστώ πολύ.
Και εγώ!

INFO

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ | ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ CLUB

Η Γεωργία Νταγάκη παρουσιάζει το νέο της δίσκο «Απέραντη ευτυχία».

Ημερομηνία: 31 Ιανουαρίου

Συνοδοιπόροι της επί σκηνής
Πάνος Γεωργόπουλος- Ηλ. Κιθάρα
Βαγγέλης Καραπέτρος- Μπάσο
Αποστόλης Καρποντίνης- Λαούτο
Γιάννης Παπανικολάου- Τύμπανα

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Βερυκάκης
Στα φώτα: Γιάννης Μπράτσης

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος: 13 ευρώ [εισιτήρια ΕΔΩ]

Γεωργία Νταγάκη σε Spotify, YouTube, Instagram, Facebook, X