Αποσύρει το κεφάλαιο πυρόσφαιρα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη

Στον απόηχο της έντονης αμφισβήτησης γύρω από το πόρισμα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικός Οργανισμός Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών) συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Δευτέρας (7/4).
Η συνεδρίαση είχε ως κεντρικό θέμα τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την αποστασιοποίηση των Πανεπιστημίων της Πίζας και της Γάνδης από το περιεχόμενο του πορίσματος, και ιδιαίτερα από το επίμαχο σημείο που κάνει λόγο για την παρουσία άγνωστου πτητικού εύφλεκτου υγρού ως πιθανή αιτία της εκτεταμένης πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση.
Το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές εξελίξεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε άμεση απαλοιφή της σχετικής ενότητας από το πόρισμα.
Ένα μέλος του Συμβουλίου φέρεται να πρότεινε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση, λέγοντας πως δεν είναι ακόμη δόκιμο να διαγραφεί ολόκληρο το κεφάλαιο, καθώς εκκρεμεί επίσημη απάντηση από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, προκρίνοντας την επιλογή διορθώσεων όσον αφορά τη συμμετοχή της Πίζας.
Ωστόσο, τελικά το σώμα προχώρησε σε συλλογική απόφαση, σύμφωνα με την οποία: «Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα, εντός ή εκτός Ελλάδας.
Έως τότε, αποφασίστηκε η άμεση διόρθωση του πορίσματος, με την αφαίρεση του κεφαλαίου που αφορά την πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πορίσματος και του ίδιου του Οργανισμού, έπειτα από τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.