Πόλα Ρούπα: Aπό τις καταλήψεις του Πολυτεχνείου στον Επαναστατικό Αγώνα (pics)

Gazzetta team
Πόλα Ρούπα: Aπό τις καταλήψεις του Πολυτεχνείου στον Επαναστατικό Αγώνα (pics)
Σύντροφος ζωής του Μαζιώτη και δυναμικό μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, έφτασε ως την ηγεσία του. Ταλαιπώρησε τις Αρχές με τη δράση της και συνελήφθη την Πέμπτη.

Σύντροφος ζωής του Νίκου Μαζιώτη και δυναμικό μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, έφτασε ως την ηγεσία του. Ταλαιπώρησε τις Αρχές με τη δράση της και συνελήφθη σήμερα, παραμονή των Φώτων.

Γεννήθηκε το 1969 στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο στο Μαθηματικό, ενώ δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάλιστα, είχε απασχολήσει τις Αρχές σε αρκετές περιπτώσεις. Το 1995 γνωρίζει το Νίκο Μαζιώτη στην κατάληψη του Πολυτεχνείου και προσάγεται και η ίδια. Έκτοτε ξεκινά ο ισχυρός τους δεσμός.

Προσάγεται ξανά το 1997, όταν ο Μαζιώτης συνελήφθη για την βόμβα (που δεν εξερράγη) έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης. Δεν προέκυψε κάτι εις βάρος της και αφέθηκε ελεύθερη.

Όσον αφορά στον Επαναστατικό Αγώνα, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι και το 2009 έκανε 15 επιθέσεις, η Ρούπα θεωρείται από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ως ο «ιθύνων νους» της τρομοκρατικής οργάνωσης, το άτομο που επί της ουσίας κινούσε τα νήματα. Μάλιστα, στην Πόλα Ρούπα «χρεώνεται» η συγγραφή των προκηρύξεων.

 

Ο Μαζιώτης και η Ρούπα συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2010, ενώ στο σπίτι τους, στα Καλύβια Αττικής, βρέθηκαν σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Πόλα Ρούπα περιγράφεται ως μια ιδιαίτερα σκληρή γυναίκα, εξίσου σκληρή με τον Νίκο Μαζιώτη. Τελικά, το ζευγάρι προφυλακίζεται.

Η Πόλα Ρούπα, ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια της κράτησης της στις φυλακές και μάλιστα είχε διαμαρτυρηθεί σε επιστολή για τις συνθήκες κράτησης της. Τον Ιούλιο του 2010, η Ρούπα έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον Μαζιώτη, που πήρε το όνομα Λάμπρος, προς τιμήν του «συντρόφου» τους, Λάμπρου Φούντα, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και παρήλθε το 18μηνο, το ζευγάρι βγαίνει από την φυλακή, με περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και παρουσία τους τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Οι όροι παραβιάστηκαν τον Ιούνιο του 2012, οπότε το ζευγάρι και το αγοράκι τους εξαφανίστηκαν.

Ο δρόμος της φυγής: Από την Ισπανία στο Μαρούσι

Ισπανία, Κρήτη, οδός Υψηλάντου 27 στα όρια Αμαρουσίου-Πεύκης. Αυτό ήταν το δρομολόγιο που είχε ακολουθήσει ο Νίκος Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα τον Ιούνιο του 2012 όταν έλαβαν την απόφαση να κινηθούν πάλι στους δρόμους της παρανομίας και του ένοπλου αντάρτικου πόλης.

Ο πρώτος προορισμός, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ήταν η Ισπανία. Εκεί είχε καταφύγει το καταζητούμενο ζευγάρι και ο ανήλικος γιος τους. Για κάποιους μήνες, είχαν καταλύσει σε φάρμα-στέκι αναρχικών, με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, να ενημερώνουν τους Ισπανούς συναδέλφους τους. Οι Ισπανοί αστυνομικοί εντόπισαν παλαμικό αποτύπωμα του καταζητούμενου τρομοκράτη, ωστόσο η κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δεν είχε αίσια έκβαση.

Μετά ίχνη του ζευγαριού είχαν εντοπιστεί από την ΕΥΠ, στην Κρήτη, χωρίς όμως και εκείνη τη φορά να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Τελικά, η Ρούπα νοικιάζει το διαμέρισμα 5ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Υψηλάντου 27, με ψεύτικα στοιχεία εμφανιζόμενη μαζί με το ανήλικο παιδί της, περίπου τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2012.

Το μίσθωμα ήταν 600 ευρώ το μήνα. Είχε δηλώσει ότι είναι μεταφράστρια και εργάζεται από το σπίτι.

Η γυναίκα με τις πολλές αλλαγές και μεταμφιέσεις

Μετά τη σύλληψη του συντρόφου της και την εξαφάνισή της, η Ρούπα συνέχιζε πλέον μόνη της τη δράση της.

Από την τράπεζα του νοσοκομείου «Σωτηρία» αφαίρεσε 125.000 ευρώ. Από εκείνη στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας πήρε 180.000 ευρώ. Τα χρήματα από την πρώτη τα χρησιμοποίησε για το σχέδιο εναέριας απόδρασης του συντρόφου της, άλλων έγκλειστων για τρομοκρατία και ποινικών, αλλά και για την «ακριβή ζωή» της παρανομίας. Για τα 180.000 ευρώ από την Μαλεσίνα οι Αρχές εκπονούσαν μία σειρά από σενάρια. Η 47χρονη άλλωστε ήταν η μόνη που έχει τα «κλειδιά» από τις γιάφκες του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, ενώ ως συνοδοιπόρους είχε, έλεγαν τότε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, μία ακόμη γυναίκα και έναν άνδρα.

Πάντως, με κείμενό της η Πόλα Ρούπα έδινε λεπτομέρειες για την αποτυχημένη προσπάθειά της (εναέρια απόδραση Μαζιώτη) και αναλάμβανε την ευθύνη της ληστείας για την χρηματοδότηση του σχεδίου της.

«Ληστεία. Άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και το ΑΤΜ. Μην πατήσεις το κουμπί του συναγερμού γιατί θα κινδυνεύσετε. Δεν είμαι διατεθειμένη να φύγω χωρίς χρήματα. Αν το πατήσεις θα έρθει η αστυνομία και θα έχουμε ένοπλη συμπλοκή. Τότε υπάρχει κίνδυνος» είχε πει η Πόλα Ρούπα στην υπάλληλο της Τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Η ώρα ήταν λίγο πριν τις 08:00 το πρωί της 25ης Ιουνίου 2015. Η μοναδική φορά που έδειξε το πιστόλι της η Πόλα Ρούπα ήταν όταν προσέγγισε την υπάλληλο που πήγε να ανοίξει την τράπεζα. Η καταζητούμενη είχε «πείσει» τις υπαλλήλους ότι θα έκανε ότι έλεγε. Από εκεί και έπειτα και τα 12 λεπτά παραμονής της στο εσωτερικό της τράπεζας περίμενε υπομονετικά να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, το ΑΤΜ και να πάρει τα χρήματα, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία που δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Φορά ξανθιά μακριά περούκα, μαύρα γυαλιά, μπεζ μπουφάν (ίσως διπλά ρούχα), έχει περασμένη χιαστί μία μαύρη τσάντα. Το δεξί της χέρι είναι ελεύθερο, ενώ στο αριστερό έχει μία λευκή ιατρική μπλούζα κάτω από την οποία είναι κρυμένο το όπλο. Αφού πήρε τα 125.000 ευρώ είχε και άλλον διάλογο, όπως εκείνη κατέγραψε σε κείμενό της, όταν μία υπάλληλος της είπε ότι «κι εμείς φτωχοί άνθρωποι είμαστε». Η Πόλα Ρούπα υποστήριξε ότι της πρότεινε να πάνε σε «τυφλό» σημείο όπου δεν υπήρχαν κάμερες για να της δώσει 5.000 ευρώ, τα οποία και δεν δέχτηκε από φόβο.

Στην Μαλεσίνα ο διάλογος είχε περισσότερα χαρακτηριστικά της καθώς μίλησε για «ληστεία κοινωνική παρέμβαση» για «απαλλοτρίωση χρημάτων από τράπεζα» και για «σωτηρία μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», ενώ ήταν πιο επιθετική και πιεστική από την προηγούμενη. Φορούσε μαύρη περούκα, διπλά ρούχα, έμεινε 15 λεπτά, η άλλη συνεργός σκούπιζε τα σημεία που ακούμπησαν, ο άνδρας πίεζε και έκανε τη συλλογή των χρημάτων και στο τέλος «έπλυναν» το αυτοκίνητο με χλωρίνη! Οι συνεργοί της φαίνεται να είχαν αρκετή εμπειρία σε τέτοιες ενέργειες επεσήμαιναν οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Οι δύο ληστείες που "δείχνουν" Πόλα

Ο Γιώργος Πετρακάκος στις 11 Αυγούστου 2011, εμφανίζεται σε ληστεία τράπεζας στο Γαλατά Τροιζηνίας με λεία 124.000 ευρώ έχοντας στο πλευρό του μία γυναίκα με πλατινέ περούκα. Καλύπτει τα νώτα του όταν εκείνος πιέζει τους υπαλλήλους να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Μένει σε σημείο που μπορεί να εποπτεύει όλο τον χώρο. Φορά περούκα, πλατινέ χρώματος, γυαλιά ηλίου με λευκό σκελετό, καρό ασπρόμαυρη μπλούζα, τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια. Έχει περάσει χιαστί στο λαιμό της μία τσάντα και στο δεξί της χέρι κρατά χαμηλά ένα πιστόλι.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εντοπίζεται γυναικεία παρουσία στη ληστεία υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Ντάπια Σπετσών με λεία πάνω από 500.000 ευρώ. Σε αυτή φαίνεται να συμμετέχουν οι Γιώργος Πετρακάκος, Νίκος Μαζιώτης, Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης. Η συγκεκριμένη γυναίκα, στις 16 Ιουλίου 2012 μπαίνει στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Ντάπια Σπετσών, μαζί με τους τέσσερις συνεργούς της. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στέκεται κοντά στην είσοδο της τράπεζας καλύπτοντας τις κινήσεις των υπολοίπων. Έχει καστανά μαλλιά, πιθανόν περούκα, φορά σκούρα γυαλιά ηλίου, γκρι μακό κοντομάνικο μπλουζάκι με λογότυπο, μαύρο κολάν και μαύρα αθλητικά παπούτσια ενώ έχει χιαστί μία μαύρη τσάντα. Στο αριστερό της χέρι φορά μαύρο γάντι, ενώ στο δεξί, το πιστόλι χαμηλά κοντά στο σώμα της.

Πήρε μέρος σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες;

Μία γυναίκα εμφανίζεται σε δύο τουλάχιστον ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, πίσω από το τιμόνι οχημάτων με τα οποία διέφυγαν οι δράστες των επιθέσεων. Ο επιχειρησιακός πυρήνας της Ο.Λ.Α., της «θυγατρικής» του Επαναστατικού Αγώνα και δημιούργημα του Νίκου Μαζιώτη από την επαφή του με τους ποινικούς «συνεταίρους», όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είχε… άρωμα γυναίκας από τις πρώτες ενέργειές της. Στις 14 Ιανουαρίου 2013, την εντοπίζουν στην αποτυχημένη επίθεση με αντιαρματικό RPG και επιτυχημένη με πολεμικό καλάσνικοφ, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού, και στην «γαζωματική» επίθεση με 56 σφαίρες δύο πολεμικών καλάσνικοφ στις 12 Δεκεμβρίου 2014, εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ.

Στη θέση του οδηγού του κλειστού φορτηγού, που περίμενε του «πολυβολητές» της πρεσβείας στην οδό Λαζάρου Σώχου ήταν γυναίκα, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. Από αυτό βγήκαν οι δύο δράστες πυροβόλησαν το κτίριο της πρεσβείας και επέστρεψαν σε αυτό για να διαφύγουν. Αντίστοιχη γυναικεία παρουσία υπήρχε στη σύνθεση των ατόμων που επιτέθηκαν στα γραφεία της ΝΔ. Και σε εκείνη την επίθεση στη θέση του οδηγού αυτοκινήτου μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί, καθόταν μία γυναίκα. Ο εντοπισμός της ήταν καθαρότερος όταν βγήκε από το όχημα, μαζί με δύο ακόμη άνδρες, σε οικόπεδο που χρησιμοποιείτο ως αυτοσχέδιο πάρκινγκ στην οδό Φλέμινγκ 42, στο Παλαιό Φάληρο σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης, όπου το πυρπόλησαν και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα ή μοτοσικλέτες.

Άρωμα γυναίκας είχαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στο κρησφύγετο της οδού Καλλιφρονά στην Κυψέλη, όπου χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία Αντώνης Σταμπούλος.

Μετά την σύλληψή του την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν επιχειρούσε να πάρει από γκαράζ στον Βύρωνα, τη σκάρα του οχήματος που χρησιμοποίησε ο Επαναστατικός Αγώνας για την βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, εντοπίστηκε το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Στο εσωτερικό του, μεταξύ άλλων υπήρχαν δύο κράνη μοτοσυκλετιστή. Σε ένα από αυτά υπήρχε μίγμα γενετικού υλικού, από το οποίο προέκυπτε γενετικός τύπος γυναίκας. Το εργαστηριακό αυτό αποτέλεσμα συνδεόταν με καταθέσεις γειτόνων που είχε συλλέξει η Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με τις οποίες στην πολυκατοικία έμπαινε συχνά μαζί με τον Σταμπούλο μία γυναίκα.

Το χτύπημα στο ναό του χρήματος

Μόνο μία τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως έχει χτυπήσει τον «Ναό του Χρήματος» στη χώρα της, το Χρηματιστήριο. Ήταν ο «Επαναστατικός Αγώνας» με το τελευταίο χτύπημά του στις 2 Σεπτεμβρίου 2009. Κλεμμένο φορτηγάκι από την Καισαριανή, παγιδευμένο με μεταλλικά δοχεία ελαιολάδου που περιείχαν 150 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας ANFO και άλλο υψηλό εκρηκτικό, δύο μοτοσυκλέτες «προπομποί» και μία ακόμη «οπισθοφυλακή». Ο οδηγός του κρανοφόρος κι αυτός. Ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος του κτιρίου στο οποίο είχε μετακομίσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα.

«Καρμπόν» τα χαρακτηριστικά και στην επίθεση σε έναν άλλο χρηματοπιστωτικό «Ναό». Την οδό Αμερικής 4. Τράπεζα της Ελλάδος, γραφεία του εκπροσώπου του ΔΝΤ, γραφεία του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Λέσχη Αθηνών, εμπορικό κέντρο. Η μοναδική ίσως διαφορά, σύμφωνα με επικεφαλής αξιωματικούς του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, η... ταμπέλα, ίσως «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», λένε χαρακτηριστικά. Με βεβαιότητα όμως, δείχνουν το «επαναστατικό ζευγάρι». Πόλα Ρούπα, Νίκο Μαζιώτη, κάποιους από τους ληστές των... Μεθάνων, και αρκετά απομακρυσμένα τον «Μανώλη της 17Ν», Χριστόδουλο Ξηρό.

Ο Νίκος Μαζιώτης, αλλά κυρίως η Πόλα Ρούπα, στα τελευταία στάδια του Επαναστατικού Αγώνα, αρέσκονταν σε επιθέσεις προς μεγάλους οικονομικούς στόχους, με μακροσκελέστατες αναλύσεις στις προκηρύξεις ανάληψης που ακολουθούσαν.


Πηγή: thetoc.gr