Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η Ευρώπη πνίγεται στα χρέη
Αξιολόγηση, βιώσιμο ή μη χρέος, σενάρια για Grexit, διαφωνία και «αδιέξοδο« μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δίνη χρέους και αδυναμίας να ανταποκριθεί επαρκώς στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία της χώρας και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της. Είναι όμως η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται αντιμέτωπη με το «θηρίο» του χρέους; Με χρέος στο 177,4% του ΑΕΠ, η Ελλάδα αποτελεί σίγουρα τον πιο «αδύναμο κρίκο» και ένα μόνιμο πρόβλημα για την ευρωζώνη. Ωστόσο η απάντηση στη αρχικό ερώτημα είναι «όχι». Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που «πνίγεται» στα χρέη, όπως προκύπτει από την έκθεση της Eurostat και την παρουσίαση του έγκυρου Telegraph
Λίγο πριν ξεκινήσει η επί της ουσίας διαβούλευση για ένα -ει δυνατόν- ελεγχόμενο Brexit, τα βρετανικά ΜΜΕ βρήκαν το «πάτημα» που αναζητούσαν, προκειμένου να αναδείξουν τις αδυναμίες της κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και της τακτικής των Βρυξελλών, που -εν πολλοίς- καθοδηγείται από το Βερολίνο και το δόγμα Σόμπλε, η οποία είχε ως συνέπεια τη διατήρηση της κρίσης για μακρύ χρονικό διάστημα και την απόφαση των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Telegraph, η Ελλάδα όντως «πνίγεται» στο υπέρογκο χρέος της, όμως δεν είναι η μοναδική. Πολλοί ανησυχούν και αγωνιούν για το ελληνικό ζήτημα, αλλά «πολλές είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στραγγαλίζονται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό Μέσο αναφέρεται σε μία διάταξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σύμφωνα με την οποία το χρέος μίας χώρας που βρίσκεται στην Ένωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Η έκθεση της Eurostat «συντρίβει» τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς ελάχιστες είναι οι χώρες της ΕΕ που πληρούν τη βασική αυτή προϋπόθεση.
Η Ελλάδα «σπάει» κάθε ρεκόρ με το 177% του ΑΕΠ και ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με 132% και 129% αντίστοιχα. Στον αντίποδα συναντάμε την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία, οι οποίες είναι οι μοναδικές σε ολόκληρη την ΕΕ που πληρούν τη συνθήκη του 60%, που αναφέρει το Μάαστριχτ. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύντομα θα αποχωρήσει, το χρέος του κυμαίνεται στο 89,1%, έναντι του ΑΕΠ.
Παρά τα μέτρα σκληρής λιτότητας και τις προσαρμογές στα νέα δεδομένα, ο μέσος όρος χρέους των χωρών της ΕΕ το 2015 ήταν στο 90,4%, μειωμένο ελάχιστα σε σχέση με το 2014, που ήταν 92%, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο από το 1999.
Όσον αφορά τα χρέη σε απόλυτα νούμερα, πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν «άνοιγμα» πάνω από ένα τρισ. ευρώ και αυτές είναι οι Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.