Τα τρία πακέτα μέτρων στη «συνάντηση των Βρυξελλών»
Την ώρα που ο Γερούν Ντέισενμπλουμ μιλούσε για σημαντική πρόοδο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», αρμόδια κυβερνητική πηγή έστρεφε για μια ακόμη φορά τα πυρά της προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Για πρόοδο μιλάει και η ελληνική πλευρά, καθώς όπως ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου «μετά τη σημερινή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων: στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση». Ωστόσο, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, «όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας να υπάρξουν και άλλες επαφές. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι χθες για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ωστόσο, δεδομένου ότι πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, θα πρέπει να βρεθεί ο «κοινός τόπος» για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το ΔΝΤ που «κατήγγειλε» για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση μέτρων που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 ενώ σε αυτό το θέμα φαίνεται να έχει κερδίσει και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να «κατεβάσει» τον λογαριασμό κάτω από το 2% του ΑΕΠ επικαλούμενη τις πολύ ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του 2016 τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο τραπέζι, η κυβέρνηση έχει ρίξει επίσης την ιδέα του «καλού κόφτη» σύμφωνα με τον οποίο αν η Ελλάδα εμφανίσει καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από τον στόχο, τότε θα μπορεί να μειώσει φόρους με προτεραιότητα στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ και στον φόρο εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τον «κόφτη φόρων» ως πολιτικό και οικονομικό αντίβαρο στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές: –τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς. Ενώ η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα γίνουν πραγματικότητα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018 αλλά και των επόμενων ετών, ο «κόφτης φόρων» θα ενεργοποιείται σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων.
Η ελληνική πλευρά ζητά να γίνεται ρητή αναφορά σε μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση ΦΠΑ (ειδικά για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας που απώλεσαν το προνόμιο του ειδικού καθεστώτος) αλλά και μειώσεις συντελεστών φορολογίας εισοδήματος ειδικά για τους μικρομεσαίους. Ο «κόφτης φόρων» αποτελεί μια παραλλαγή της «πρότασης Τσακαλώτου» ο οποίος είχε ζητήσει σε περίπτωση που διατηρηθεί ως στόχος το να παράγει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, η μια μονάδα να διατεθεί για τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων.
Έτσι, όπως φαίνεται να δρομολογούνται οι διαπραγματεύσεις, τα «πακέτα» μέτρων θα είναι έως και… τέσσερα:
1. Το πρώτο θα αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018. Το κενό είχε υπολογιστεί από τους θεσμούς στα 700 εκατ. ευρώ αλλά γίνεται προσπάθεια μείωσής του λόγω των εντυπωσιακών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2016,
2. Το δεύτερο μέτρο θα αφορά σε μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου με ημερομηνία ενεργοποίησης την 1/1/2019. Οι θεσμοί ζητούν τα μέτρα να νομοθετηθούν και να ακυρωθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους.
3. Το 3ο πακέτο θα περιλαμβάνει έναν «κόφτη» ο οποίος θα είναι εξειδικευμένος και θα περιγράφει μέτρα που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Και πάλι θα γίνεται αναφορά σε ακόμη μεγαλύτερη περικοπή του αφορολογήτου και της προσωπικής διαφοράς. Η διαφορά με το δεύτερο πακέτο είναι ότι δεν θα χρειάζεται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα.
4. Το 4ο πακέτο, θα είναι ο «καλός κόφτης» και θα περιλαμβάνει τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που προαναφέρθηκαν. Θα ενεργοποιείται σε περίπτωση υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου.
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ προσήλθαν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αίτημα για λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιορίσει τον λογαριασμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε στο τραπέζι τις νεώτερες εκτιμήσεις για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (σε όρους μνημονίου) κατά το 2016 οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και πάνω από το 2% που είχε προαναγγελθεί. Πληροφορίες από το ελληνικό στρατόπεδο –οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ανεβάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και στο 3%.
Πηγή: thetoc.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Έως τις 12:00 είχαν ψηφίσει 21.465, για πολύ ικανοποιητική ροή κάνουν λόγο κομματικές πηγές
- Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Ρωμανό: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»
- Η πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη για το Κίνημα Δημοκρατίας: «Είμαστε η Κεντροαριστερά του 21ου αιώνα»