«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, το χρέος μετά το 2018»
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο το απόγευμα της Τετάρτης, με το ελληνικό πρόγραμμα στην ατζέντα της συζήτησής τους.
Μετά από τη συνάντηση οι δύο τους δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, αλλά σε συνέντευξή της στο ARD η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε: «Εχουμε πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα μετά από την πρόοδο που έκαναν οι ελληνικές αρχές προς την κατεύθυνση των θεσμών, για να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει προκειμένου να εμπλακούμε στο πρόγραμμα».
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τον φόρο εισοδήματος, που απαιτεί το Ταμείο ως όρο για να μετάσχει στο πρόγραμμα, δήλωσε ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε με χαρακτηριστική έμφαση ότι στην Ελλάδα «το συνταξιοδοτικό σύστημα φωνάζει για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρέπει να διευρυνθεί και η φορολογική βάση. Αλλαγές απαιτούνται επιπλέον στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές».
«Προφανώς, το δεύτερο στάδιο θα είναι το επίπεδο του χρέους να είναι τέτοιο που θα μπορεί να το σηκώσει η χώρα. Και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί καταλλήλως. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, πόσο πρόοδος θα επιτευχθεί και πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», είπε η Λαγκάρντ.
«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ''κούρεμα'', αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά μία μεγάλη περίοδος αποπληρωμής των δανείων και μία σημαντική μείωση επιτοκίων. Και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ακόμη. Αυτό πρέπει να γίνει «από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018)», ανέφερε.
«Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ», κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle πάντως, απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό. Δήλωσε βέβαια ότι αισθάνεται πλέον «πολύ πιο αισιόδοξη» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις των πιστωτών.
Αλλά την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη «πάρα πολλή δουλειά» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε, το Ταμείο έχει συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μία ξεχωριστή λύση για την Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί «πιθανή» τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό του Ταμείου με τους ευρωπαίους πιστωτές.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Καραμανλής για διαγραφή Σαμαρά: «Η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται»
- Ανοίγει τα «χαρτιά» του ο Κώστας Καραμανλής: Αιχμές για διαγραφή Σαμαρά και ανησυχίες για τα εθνικά θέματα (vid)
- Τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματα της Μέρκελ: Ο γοητευμένος Τραμπ από τον Πούτιν και το «δεν θα είσαι καγκελάριος για πάντα»